Foto:EPA-EFE/SRDJAN SUKI

Vojni sindikat Srbije najstrožije osuđuje neustavnu, suprotno međunarodnom pravu, nezakonitu i kriminalnu odluku disciplinskog organa Ministarstva odbrane, poznatog kao Vojni disciplinski sud, kojom se predsednik sindikata "Sloga“ zaposlenih u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, Dejan Pavlović, zbog učešća u sindikalnim aktivnostima i kritike poslodavca, kažnjava disciplinskom kaznom "vraćanja u prethodni čin" .

Ovom sramnom odlukom, u Srbiji, u 21. veku, kažnjene su sloboda sindikalnog delovanja i sloboda javne reči.

Srbija koja je ratifikovala sve konvencije Medjunarodne organizacije rada i Evropsku socijalnu povelju, čiji Zakon o radu predviđa imunitet sindikalnih predstavnika u odnosu na pozivanje na disciplinsku odgovornost i kažnjavanje pred poslodavcem, ne sme da dopusti ovakvu vrstu pravnog nasilja.

Vojni disciplinski sud nije organ sudske vlasti, već organ uprave pod direktnom kontrolom i komandom ministra odbrane koji je zakonski zastupnik poslodavca zaposlenima u Vojsci Srbije. Ministar odbrane je prvi koji je dužan da obezbedi zakonitost rada organa uprave koji su pod njegovom ingerencijom, a ne da dozvoli i koristi te organe da bi se na nezakonit i kriminalan način obračunavao s „nepodobnim“ sindikatima.

PROČITAJTE JOŠ:

Nakon otkaza s rada koji je taj isti Vojni disciplinski sud izrekao predsedniku i generalnom sekretaru jedinog reprezentativnog sindikata u odbrani – Vojnog sindikata Srbije, sad isto postupa prema predstavniku sindikata „Sloga“, dok druge podobne sindikate protežira i odbija da procesuira u istim i sličnim pravnim situacijama. Ovde je na delu neposredna diskriminacija i očigledno nejednako postupanje sa isključivom ciljem da se vrši ometanje i sprečavanje slobode i nezavisnog sindikalnog delovanja u sistemu odbrane.

O ovakvom postupanju vojnih disciplinskih organa jasno se prepoznaju i obeležja krivičnog dela ometanja i sprečavanja sindikalnog delovanja iz člana 152. Krivičnog zakonika, što zahteva hitnu reakciju nadležnog javnog tužioca imajući u vidu da isti organ i ista službema lica ovo krivično delo ponavljaju i čine prema više lica u produženom trajanju.

Od ministra odbrane zahtevamo da odmah preduzme mere da se odgovorni u organu uprave poznatom kao Vojni disciplinski sud i Vojni disciplinski tužilac, koji su postupali u ovom i sličnim predmetima, procesuiraju u skladu sa zakonom, a sindikatima omogući sloboda delovanja u skladu sa zakonom i potvrdjenim medjunarodnim ugovorima, kažu u Vojnom sindikatu Srbije.

BONUS VIDEO: Nebojša Stefanović odgovara na optužbe

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar