Ana Lalić
Ana Lalić, foto: privatna arhiva

Klinički centar Vojvodine obratio se policiji i tužilaštvu zbog našeg teksta "KC Vojvodine pred pucanjem: Bez zaštite za medicinske sestre" i poslao saopštenje medijima u kome tvrdi da im je sajt nova.rs narušio ugled pisanjem da medicinski radnici u toj ustanovi nemaju osnovnu zaštitnu opremu.

Na saopštenje Kliničkog centra Vojvodine odgovorila je naša novinarka Ana Lalić, autorka teksta o lošim uslovima u KCV, kojoj je policija nedugo posle saopštenja KCV zakucala na vrata.

Odgovor novinarke Ane Lalić prenosimo u celosti:

„U jednom se moram složiti sa Kliničkim centrom Vojvodine: ugled vam jeste narušen, ali ne mojim pisanjem, već vašim sramotnim tretmanom sopstvenih radnika.

Ugled vam jeste narušen time što, umesto da zaštitite sopstvenu profesiju od politikantstva, podržavate i učestvujete u licemerju i vlastodržačkoj zameni teza da su građani krivi što imamo najveći broj zaraženih u regionu i najviše preminuih.

Ugled vam je narušen zato što ne stojite iza svojih diploma i ne kažete ono što i većina vaših kolega iz cele Evrope: „U problemu smo. Nemamo zaštitnih sredstava. Nemamo dovoljno medicinskih radnika. Treba nam pomoć!“

Urušen je vašim učestvovanjem u farsi kojom nas ubeđuju da su nam bolnice najbolje opremljene u regionu, dok vam u tim istim bolnicama malter pada po glavama, na kojima nema zaštitnih kapa.

Izgubili ste ugled već onog momenta kada ste prećutali Vučićevu izjavu “preduzeli smo sve mere na vreme” i dopustili da vam zaraženi ljudi danima šetaju po hodnicima i preklinju da ih neko testira.

I bespovratno ste ga dotukli ćutanjem na činjenicu da će vašim zaposlenima biti smanjene plate zato što su držali svoje zakletve i radili svoj posao, a sada se nalaze u karantinu.

I još jedna stvar: nikog u javnosti nije uznemirio moj tekst, jer ovi “neposlušni i neodgovorni” građani vrlo dobro znaju kakvi su uslovi u srpskom zdravstvu bili i pre korone.

I, koliko god se i vi i predsednik trudili, niko ih ne može ubediti da su se u ovih mesec dana stvari toliko popravile i da vi sad zapravo svi radite na klinici Švarcvald.

Možete pretiti i narodnom milicijom i tužilaštvom, ja svoje izvore nikome, ni po koju cenu odati neću, jer, za razliku od vas, ja brinem o njihovim životima i sudbinama.

PS – I u startu se odričem sva tri obroka u pritvoru.

Ana Lalić, nova.rs