Foto: Shutterstock

Juče je Nova.rs pisala o bračnom paru Čavić, dvoje nastavnika iz Morovića kod Šida, sa dvoje male dece, koji je ostao ove godine bez posla u Osnovnoj školi “Filip Višnjić”.

Zbog toga je ovaj bračni par podneo više tužbi protiv direktorke škole – za nezakonit otkaz Milici Čavić za vreme vanrednog stanja, za obaranje konkursa za nastavnicu istorije, kao i za mobing: ovu poslednju je podneo Dejan Čavić, suprug Milice Čavić. 

Tada odgovor direktorke Gordane Lero nismo dobili, zbog, kako je navedeno iz škole, poštovanja Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Zatraženo je da Nova.rs pošalje zahtev za pristup informaciji od javnog značaja pa će škola nakon toga „od kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti zatražiti mišljenje i, ukoliko ono bude pozitivno, dostaviti Vam sve tražene informacije“, navela je tada Gordana Lero.

Danas je direktorka Lero poslala odgovor, koji u nastavku objavljujemo.

Foto:Shutterstock

„Milica Čavić, nastavnica istorije, poslednji ugovor o radu sa OŠ ‘Filip Višnjić’ u Moroviću zasnovala je 1. septembra 2018. godine na određeno vreme bez konkursa do preuzimanja zaposlenog, odnosno do konačnosti odluke o izboru kandidata po konkursu za prijem u radni odnos na neodređeno vreme, a najkasnije do 31. avgusta 2019. godine, saglasno članu 155. stav 3. tačka 3. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Isti ugovor istekao je 31. avgusta 2019. godine kada je tadašnji direktor škole Goran Grgić sa zaposlenom potpisao Aneks ugovora o radu. U skladu sa članom 187. stav 1. Zakona o radu radni odnos Milici Čavić produžen je do isteka prava na korišćenje prava na odsustvo.

Dakle, Milici Čavić ugovor o radu istekao je još 31. avgusta 2019. godine, nakon čega je ona i dalje uživala posebnu zaštitu na osnovu člana 187. stav 1. Zakona o radu. Kako je posebna zaštita prestala da važi 19. aprila 2020. godine, škola više nije imala nikakvih obaveza prema Milici Čavić.
Napominjem da se radi o isteku ugovora na određeno vreme zasnovanog bez konkursa, a nikako otkazu.

Prosvetna inspekcija je po zahtevu Milice Čavić pokrenula vanredni terenski inspekcijski nadzor OŠ ‘Filip Višnjić’ i o tome sačinila Zapisnik (br. 614-22-2/IV-06) kojim je konstatovala da prava Milice Čavić nisu povređena, a primerak Zapisnika uručen je i njoj od strane prosvetnog inspektora.

Foto:Shutterstock

Dalje, konkurs za radno mesto nastavnika istorije raspisan je, u skladu sa Zaključkom komisije za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje kod korisnika javnih sredstava, posl. br. 51 broj: 112-689/2020. i objavljen je u publikaciji ‘Poslovi’ Nacionalne službe za zapošljavanje od 18. marta 2020. godine i produžen 27. maja 2020. godine, pošto je prethodno postupanje po konkursu obustavljeno zbog uvođenja vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije.

Na osnovu člana 154. stav 3. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i člana 122. Statuta OŠ ‘Filip Višnjić’ Morović i Odluke o raspisivanju konkursa za prijem u radni odnos na neodređeno vreme br. 89/20 od 24. februara 2020. godine imenovana je Konkursna komisija za prijem u radni odnos na neodređeno vreme na radno mesto nastavnik istorije.

Komisija je utvrdila da su za navedeni konkurs dokumentaciju podnela dva kandidata, da su obe prijave potpune i blagovremene i uputila oba kandidata na obaveznu psihološku procenu kandidata u Nacionalnu službu za zapošljavanje, Filijala Sremska Mitrovica.

Foto:Shutterstock

Po dobijenim rezultatima procene sa oba kandidata Komisija je obavila usmeni razgovor i odlučila da u radni odnos na neodređeno vreme bude primljen drugi kandidat.

Milica Čavić je, preko svog zakonskog zastupnika, u zakonskom roku podnela žalbu na ovakvu odluku komisije v.d. direktoru škole, koja je odbijena.

Prilikom izbora kandidata Komisija je vodila računa o najboljem interesu škole, uvažavajući radni staž kandidata kao jedno od merila, ali nikako jedino. Izabrani kandidat je, pored ostalog, student doktorskih studija, autor monografije, više originalnih naučnih radova objavljivanih u zemlji i inostranstvu, autor i realizator programa obuke nastavnika od nacionalnog značaja, učesnik i koordinator različitih projekata…

Pored toga, tokom usmenog razgovora članovi Komisije utvrdili su da ovaj kandidat poseduje veći stepen razvijenosti kompetencija neophodnih za rad u školi.

Konkursna procedura ispoštovana je u celosti, suprotno tvrdnjama iznetim na Vašem portalu, u skladu sa svim propisanim koracima i rokovima.
Činjenica je da je Milica Čavić u trenutku konkursa imala više radnog staža.

Ipak, ispostavilo se prilikom pregleda konkursne dokumentacije da je Milica Čavić (devojački Lakić) prvi put u radni odnos na određeno vreme primljena 1. decembra 2014. godine od strane tada direktora Milenka Ujvarija, bez da je ispunjavala uslove iz člana 8. stav 3. tada važećeg Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i da je te uslove ispunila tek 14. oktobra 2016. godine, kao i da je u radni odnos primljena bez konkursa, iako je i tada na teritoriji Opštine Šid bilo kandidata koji su ispunjavali sve zakonom propisane uslove.

Na taj način Milici Čavić omogućeno je da ostvari prednost u pogledu dužine radnog staža.

Dakle, direktor Milenko Ujvari primio je na radno mesto nastavnika istorije Milicu Čavić i produžavao joj Ugovor o radu na određeno vreme bez konkursa koristeći upravo situaciju da je na snazi bila zabrana zapošljavanja na neodređeno vreme u javnom sektoru, jer ona za to mesto nije ispunjavala uslove, oštetivši na taj način druge nastavnike istorije sa teritorije Opštine Šid koji su iste uslove ispunjavali.

O suprugu

Kada je reč o bivšem radniku škole Dejanu Čaviću, pomenuti je zasnovao radni odnos 15. januara 2015. godine na radnom mestu nastavnika matematike. Ugovor je u ime škole zasnovao tadašnji direktor Milenko Ujvari sa licem koje je kao dokaz o stručnoj spremi podnelo Diplomu o stečenom srednjem obrazovanju Elitne privatne srednje ekonomske škole Novi Sad.

On je 15. jula 2020. godine dostavio Uverenje izdato od strane Alfa BK Univerziteta da je stekao stručno zvanje diplomirani informatičar. Članom 140. stav 2. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja propisano je odgovarajuće visoko obrazovanje za obavljanje poslova nastavnika, vaspitača i stručnih saradnika koje Dejan Čavić, ni sa dostavljenim Uverenjem ne zadovoljava.

Foto:Shutterstock

Dejan Čavić je poslednji Ugovor o radu na određeno vreme sa OŠ “Filip Višnjić” sklopio 27. avgusta 2019. godine, u vreme kada je direktor škole bio Goran Grgić. Ugovor je zasnovan na period od 1. septembra 2019. godine na određeno vreme bez konkursa do preuzimanja zaposlenog, odnosno do konačnosti odluke o izboru kandidata po konkursu za prijem u radni odnos na neodređeno vreme, a najkasnije do 31. avgusta 2020. godine, saglasno članu 155. stav 3. tačka 3. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

U leto 2019. godine Dejan Čavić duže vreme je boravio na radu u SAD-u, gde je bio legalno, što se lako može utvrditi uvidom u njegove putne isprave, a za to vreme je primao platu u školi kao da redovno dolazi na radno mesto, čime je oštetio budžet Republike Srbije. Tadašnji direktor Goran Grgić nije pokrenuo disciplinski postupak protiv njega, iako član 164. stav 1. tačka 7. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja to nalaže.

Jedan od elemenata koji je doprineo odluci da Dejanu Čaviću ne bude ponuđen novi Ugovor o radu svakako je i disciplinski postupak vođen protiv pomenutog zbog teže povrede radne obaveze iz člana 164. stav 1. tačka 15. i povrede zabrane iz člana 111. stav 1. i 7. istog Zakona.

Postupak je vođen zbog psihičkog nasilja koje navedeni izvršio prema v.d. direktora škole, koje je trajalo duže vreme, a kulminiralo je kada me je u prisustvu svedoka u Zbornici verbalno napao povišenim tonom uz pretnje.

Još od aprila meseca Dejan Čavić i njegovi saradnici telefonski su uznemiravali mene lično, članove moje porodice i prijatelje. Nudili su mito i pretili odmazdom ukoliko Milica Čavić ne bude primljena na radno mesto nastavnika istorije, pozivajući se na političke veze u vlasti i opoziciji.

Kulminacija celokupne situacije odigrala se u Zbornici škole kada je Dejan Čavić, posle primedbi koje sam iznela na način na koji je realizovao nastavu na daljinu tokom trajanja vanrednog stanja, počeo da viče na mene i preti mi.

U tekstu objavljenom na portalu navodi se kako sam ja tvrdila da mi je Dejan Čavić rekao da će me ‘odrobijati’, što je apsolutno netačno. U prisustvu svedoka povišenim tonom rekao je ‘da će mi on presuditi’, nakon čega sam otišla u svoju kancelariju i pozvala pripadnike MUP-a da me zaštite u strahu od čoveka koji je očigledno bio van sebe.

Dejan Čavić se tada udaljio iz škole, a pripadnici MUP-a su posle toga otišli na adresu stanovanja navedenog da uzmu izjavu od njega. Zbog ovog incidenta podnela sam prijavu i pokrenut je disciplinski postupak (koji nije trajao 4 meseca kako se u tekstu navodi). Tokom trajanja postupka imenovani je u više navrata vikao na članove Komisije imenovane da vodi disciplinski postupak protiv njega, vređajući ih i preteći im ‘da će mu platiti’.

Dejanu Čaviću Ugovor o radu istekao je pre nego što je okončan disciplinski postupak, zbog čega je postupak obustavljen, budući da sankcije koje bi eventualno bile donete ne bi mogle biti primenjene“, navodi se u odgovoru direktorke škole Gordane Lero.

Mesto direktora

„Kada je reč o raspisivanju konkursa za radno mesto direktora škole, član 123. stav 5. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja propisuje da konkurs za direktora raspisuje organ upravljanja, odnosno Školski odbor, dok član 123. stav 6. nalaže da se konkurs raspisuje najranije 6 meseci, a najkasnije 4 meseca pre isteka mandata direktora.

Budući da je moj aktuelni mandat započeo 28. jula 2020. godine i da sam za v.d. direktora imenovana na period od 6 meseci jasno je kakve su zakonske obaveze organa upravljanja o čemu Vam detaljnije informacije može dati predsednik Školskog odbora“, piše u odgovoru direktorke.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare