Kineski Ziđin Koper, po Zakonu o planiranju i izgradnji, traži pravo svojine nad još 3,3 miliona kvadratnih metara zemljišta u Majdanpeku. U listu nepokretnosti parcele koju kompanija želi da konvertuje u svoje vlasništvo piše da je zahtev predat 28. juna i da je zemljište kategorizovano kao "ostalo zemljište, šuma 6. klase". Irena Barbulović, odbornica u Skupštini Majdanpeka i aktivistkinja u Majdanpeku kaže, da ono što stoji "pravno u papirima" nije isto što se dešava i na terenu i navodi da su u Majadnpeku mnogi objekti, kao i zgrade u kojima žive ljudi, već u vlasništvu te kineske kompanije.

„Zahtevom za konverziju zemljišta su svi zbunjeni i pravna struka i mi na terenu. Želim da kažem da stanje na terenu nije isto kao i na papiru u pravnom delu. Konkretno kada je reč o parceli za koju je Ziđin podneo zahtev za konverziju, tu je nekada bila šuma i nikada nije peimenovana u građevinsko zemljište. Međutim, stanje na terenu je još gore, tu se nalazi jalovišno jezero i jalovina. Pravo je pitanje zašto se sada traži postupak konverzije. Moram da napomenem da za nas u Majdanpeku to nije iznenađujuće, jer mi živimo nešto sasvim suprotno od onog što piše u papirima“, rekla je u emisiji Newsnight na N1 Irena Barbulović, odbornica u Skupštini Majdanpeka i aktivistkinja u tom gradu.

Ona kaže da smatra da su Kinezi počeli po etapama da prebacuju zemljište iz javne u privatnu svojinu, kao i da se pitaju zašto to rade kada, kako je navela postoji ugovor o strateškom partnerstvu na osnovu kojeg je sve to već kupljeno.

„Ali postoje delovi u tim ugovorima koji su zatamljeni i mi dalje tražimo da ih skroz dobijemo na uvid po Zakonu o pristupu informacijama od javnog značaja. Zašto se sada sve ovo radi. Na 800 metara od parcele koju traži Ziđin je selo, a na 50 metara je vodoizvorište i to nas sve plaši i da ovo neće biti kraj njihovim zahtevima. Kinezi koriste i druga zemljišta i to da li su u njihovom vlasništvu na papiru ili ne njima nije važno, i nas to. Čuvena parcela 624/1, na planini Starica, tamo se nalazi severni revir i tamo se eksploatiše ruda, a ta parcela je i dalje je u vlasništvu Srbije, a data je na eksploataciju Srbijašumama“, istakla je Barbulović.

Ona je rekla da je ovo tek početak ali i da postoje i druge parcele na kojima se isto radi.

„Postavlja se pitanje kako je to moguće, zašto se u katastru prave zabeležbe, a zapravo na terenu nije stanje kako piše u zabeležbama. Kada tražimo ugovor kažu imate na sajtu, a on je tamo zatamnjen, i sve će se ovo tek dešavati i na drugim parcelama. Vi morate da znate da su sam grad i objekti u njemu, već u vlasništvu kompanije Ziđin, da i zgrade u kojima živimo su u vlasništvu te kompanije i to se vidi u katastru“, zaključila je Barbulović.

Podsećamo, Ziđin koper podneo je zahtev za konverziju tri miliona kvadratnih metara zemljišta iz državne u privatnu svojinu, vidi se iz javno dostupnih podataka u katastru. U Agenciji za prostorno planiranje i urbanizam, pak, navode da je konverzija omogućena samo za građevinsko zemljište, a da je ovde reč o zemljištu na kojem se obavlja eksploatacija mineralnih sirovina, te da im Ziđin koper nikada nije uputio takav zahtev.

Parcela broj 1257/13 u katastarskoj opštini Majdanpek u svojini je države Srbije. Pravo korišćenja tih 3.328.088 kvadratih metara, prema podacima katastra, ima kompanija Ziđin koper (Serbia Zijin Copper DOO Bor).

U katastar je, 28. juna ove godine, upisana zabeležba da je „pokrenut postupak po zahtevu za upis prava privatne svojine – konverzije u korist Srbija Ziđin koper Bor“

Sa druge strane drektor Agencija za prostorno planiranje i urbanizam Srbije, reagujući na medijske napise da će kompanija Ziđin koper bez naknade u svojinu dobiti 3,3 miliona kvadrata zemljišta, je objasnio da se postupak za konverziju prava korišćenja u pravo svojine, prema Zakonu o planiranju i izgradnji, primenjuje samo na građevinsko zemljište.

„„Agencija za prostorno planiranje i urbanizam Srbije nema nikakvu ulogu u slučaju pokrenutog zahteva za upis prava svojine u korist kompanije Ziđin koper, na katastarskoj parceli broj 1257/13 KO Majdanpek“, izjavio je danas Fonetu direktor Agencije Đorđe Milić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare