Vukašin Obradović Foto: N1

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Asocijacija nezavisnih lokalnih medija "Lokal pres" i Asocijacija onlajn medija podneli su Regulatornom telu za elektronske medije (REM) kandidaturu Vukašina Obradovića za člana Upravnog odbora Radio-televizije Srbije (RTS). U izjavi za naš portal, Obradović kaže da će, ukoliko bude postao član tog tela, učiniti sve da uređivačka politika javnog servisa bude takva da on zaista postane javni servis građana, a ne "partijska ispostava ili oglasna tabla vlasti". 

„Prva stvar na kojoj ću insistirati jeste ne da RTS postane opoziciona televizija, već da u svom radu pokriva sve značajne teme u srpskom društvu, bez obzira na to da li idu u prilog u vlsti ili ne. Na prvom mestu mora da bude građanin koji plaća taj javni servis, on mora da bude obavešten o svemu onome što se dešava“, poručuje Obradović.

Insistiraće, kaže naš sagovornik, i na tome da se na RTS-u čuje dijalog  i da se svaki problem sagleda sa više strana.

„Da čujemo različita mišljenja o svim važnim društvenim temama. Mislim da je javni servis jedna od najvažnijih institucija, ne samo u medijskom polju, nego i u društvu uopšte. Neprocenjiva je uloga javnog servisa. Smatram da bih mogao da doprinesem svojim iskustvom i znanjem da javni servis prilagodimo društvenoj stvarnosti, a da li ću  u tome uspeti, videćemo“, navodi Obradović.

On istovremeno podseća da Upravni odbor nema ovlašćenja da direktno učestvuje u kreiranju programa.

„Ipak, dobro bi bilo da postoji mogućnost da se možda čuje drugačiji glas i da se u razgovor sa zaposlenima u RTS-u njima jasno stavi do znanja šta od njih očekuje javnost, profesija i šta očekuju građani“, kaže Obradović.

On kaže da je za javni servis važan i korektan odnos prema različitim političkim stavovima, ali da to, ipak, nije najvažnije.

„Najvažnije je da javni servis otvori one društvene teme koje su do sada bile duboko u senci uređivačke politike“, smatra Obradović.

Ipak, jasno mu je da postoji mogućnost da će sve ostati samo na kandidaturi.

„Treba biti realan. Javni servis je pod dubokom kontrolm vlasti, a jedan od mehanizama koji se koristi u toj kontroli je upravni odbor. Po sastavu UO se može videti kakav je odnos vlasti prema javnom servisu. Zato sam i oprezan kada govorim o svojoj kandidaturi. Nisam sasvim siguran da postoji politička podrška jednom Upravnom odboru u kojem bi bili ljudi koji imaju različita mišljenja. Pomalo sam skeptičan“, zaključuje Obradović.

Ko je Vukašin Obradović?

Obradović je ugledni i višestruko nagrađivani novinar i urednik, dva puta biran za predsednika Nezavisnog udruženja novinara Srbije i dva puta biran za predsednika Asocijacije lokalnih nezavisnih medija “Lokal pres”, navodi se u saopštenju organizacija koje su ga kandidovale na mesto člana UO RTS-a.

„U svom dosadašnjem novinarskom i javnom radu je pokazao vrhunski profesionalizam i objektivnost, što je potvrđeno brojnim novinarskim nagradama koje je dobio u protekle dve decenije. Aktivno je u čestvovao u izradi medijskih strategija i predloga zakona iz oblasti informisanja i odlično je upućen u zakonsku regulativu i praksu. Autor je nekoliko publikacija iz oblasti medija i medijskih politika. U svom dosadašnjem radu na medijskim politikama posebno interesovanje je pokazao za regulatorne i samoregulatorne mehanizme u medijima, kao i za rad javnih medijskih servisa“, navodi se u saopštenju.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar