Foto:Screenshot/Youtube/RTV/Bogooljublje

"Vlada Srbije imenovala je krajem prethodne godine episkopa Irineja bačkog kao svog predstavnika u Savetu Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta (PBF), te je tako kontrolu rada naše ustanove poverila čoveku za kojeg se sumnja da je na osnovu falsifikovanog potpisa 2014. produžio svoj radni angažman na PBF", rekao je za Nova.rs profesor ovog fakulteta i šef katedere za biblistiku, Rodoljub Kubat.

Zbog pomenutog slučaja, Kubat se nedavno obratio upravi Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, tražeći da se što pre održi sastanak nadležnih na PBF, sa zahtevom da se ispita slučaj imenovanja Bulovića na mesto člana Saveta.

“Mi na Biblijskoj grupi nismo želeli da uputimo molbu za produženje, iako je to bilo jedino prirodno. Sve što se kasnije odigralo, baca ozbiljnu senku sumnje”, stoji u dopisu koji je Kubat uputio upravi Bogoslovskog fakulteta, a do kojeg došao naš portal.

Odgovarajući na pitanje Nova.rs na osnovu čega tvrdi da je vladika Irinej 2014. na nelegalan način obezbedio ostanak na fakultetu, Kubat je istakao da on samo izražava sumnju da su se prilikom produženja radnog odnosa pomenutog episkopa desile, kako kaže, određene mahinacije.

“Na dokumentu na osnovu kojeg produžen njegov radni odnos, jasno se vidi da da to nije potpis koleginice Ivane Knežević. Uz to, moram da ponovim da mi na biblijskoj grupi nismo hteli da podnesemo Nastavno-naučnom veću zahtev o produženju angažmana Irineja Bulovića. Razlog je sasvim jasan – akademski rad episkopa je preskroman da bismo mu produžili dalji boravak. On gotovo da i nema naučnih radova iz oblasti kojom se na Fakultetu bavio preko 30 godina”, objašnjava Kubat.

Rodoljub Kubat Foto: Marija Janković

Na naše pitanje kako zna da je pomenuti potpis sumnjiv, Kubat odgovara da je o tome razgovarao sa koleginicom Knežević, te da je od nje dobio indirektnu potvrdu da ništa nije potpisala.

“Njen odgovor je bio da ona o tome ništa ne zna. Takođe, još jedan kolega je sa njom razgovarao, i ona je i mu je to isto rekla”, navodi on.

Čekam reakciju fakulteta, ako izostane – obavestiću Univerzitet

Kubat napominje da više od mesec dana nije dobio odgovor na dopis koji je uputio kolegama na fakultetu, navodeći da su se povodom ovog problema nadležnima na PBF obraćali i studenti.

“Кoliko mi je poznato, ni oni nisu dobili odgovor. Ja još očekujem reakciju našeg fakulteta, jer je takva procedura. Naravno da ću obavestiti nadležne organe Univerziteta, ukoliko se ništa ne preduzme po tom pitanju”, ističe šef katedere za biblistiku PBF, naglašavajući da je i za episkopa Irineja važno da se ovaj slučaj ispita.

“Ovo može da bude značajno i za njega, ukoliko se ustanovi da on u svemu navedenom nije učestvovao. Ovako stvar ostaje nejasna, a senka sumnje pada na naš fakultet. Ne poznajem nijednog čoveka koji nije imao izvesnih neprijatnosti ukoliko bi pokretao ovakva i slična pitanja, ali ja sam profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta i ovo je moja dužnost. Svoje studente učim da je, pre svega, važno da budu časni i pošteni”, zaključuje Kubat.

Povodom tvrdnji profesora Kubata, naš portal pokušao je da dobije komentar od episkopa Irineja Bulovića i zaposlene sa PBF Ivane Knežević, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovore na naše pozive i poruke.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare