Cacak poplave
Foto:Nenad Nešović

Članovi Udruženja Poplavljeni 1965. i 2014, meštani Ljubić keja i Sajmišta obeležili su sedmogodišnjicu velikih poplava koje su ih zadesile pre sedam godina. Sa njima je bio i bivši sugrađanin Zoran Marjanović, sada stanovnik Čikaga koji im je uručio čamac za evakuaciju. Kako je rekao, pamti poplavu iz 1965. godine kada su njegovu baku i dedu spasili od bujica.

„Slična situacija mi se desila i sa pokojnim roditeljima pre sedam godina. Čekali su do zadnjeg momenta da izađu i tada su ih komšije izvlačile“, naveo je on. Čamac je, kako naglašava, poklonio svojim dragim komšijama da ljude, ukoliko se ponovo dese poplave, ne bi iznosili na leđima.

Aleksandar Sretenović, član Udruženja Poplavljeni 1965. i 2014, podsetio je da se oni svake godine okupljaju na ovom mestu kako biobeležili godišnjice od strašnih poplava i da, ujedno, podsete nadležne na obećanja koja još uvek nisu ispunjena.

Cacak poplave
Foto:Nenad Nešović

„Ta obećanja se tiču izgradnje crpne stanice koja će ceo Ljubić kej, Sajmište, Suvi breg i Suvu Moravu štiti od budućih poplava. Zaceljenje kanala je, takođe, deo budućih planova, a tu bi trebalo da se izgradi jedna zelena oaza, park i mesto za rekreaciju, za ljude svih generacija“, istakao je on dodajući da mu nije jasno zbog čega se već dve godine novac opredeljuje za projekat crpne stanice, a ona se ne radi.

Sretenović je izrazio žaljenje što ovom događaju nije prisustvovao niko od gradskih čelnika kako bi mogli da ljude obaveste o svojim obećanjima. Nikakav kontakt sa nadležnima iz lokalne samouprave nemamo i ne vidim svrhu da ih molimo da se ovaj problem reši, naglasio je on.

Na pitanje novinara kada su poslednji put komunicirali sa Gradskim rukovodstvom „Poplavljeni“ su rekli da je to bilo povodom izlivanja fekalija pa je inspekcija po prijavi iz februara izašla na teren 9. aprila i tom prilikom ustanovila da ih navodno nema. Podsetimo, gradonačelnik Čačka Milun Todorović je krajem februara obišao radove na rekonstrukcija i modernizacija sistema za navodnjavanje „Čačak – Parmenac“. Tada je rekao da je vrednost radova na započetoj rekonstrukciji i modernizaciji sistema za navodnjavanje „Čačak – Parmenac“ 5,7 miliona evra. Ukupna dužina postojećeg kanala, koji se sanira i betonira je 5350, a distributivne mreže je 10855 metara. Rok za završetak radova je avgust 2022. godine.

Inače o ovom problemu sa izlivanjem fekalija naš portal je već izveštavao.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare