Foto: Udruženje poplavljeni Čačak

Ljubić kej u Čačku, deo grada gde gravitira oko dvadeset hiljada stanovnika više od decenije ima problem sa izlivanjem fekalne kanalizacije. Njihove teškoće su sve češće, pa su građani izgubili strpljenje i obratili se redakciji portala Nova.rs. Prema rečima Aleksandra Sretenovića, iz Udruženja "Poplavljeni 1965. i 2014.", žitelji ovog dela Čačka su sa haosom suočeni od 2010. godine, ali je problem kulminirao nakon velikih poplava koje su zadesile našu zemlju 2014.

„Ovo je jedno od tri najveća gradska naselja, urbani deo, ali uprkos svim našim molbama za pomoć, koje smo upućivali  gradskim čelnicima osim praznih obećanja ništa nismo dobili. Takođe, molili smo i Komunalnu inspekciju, sva JP za koja smo mislili da su nadležna, međutim, odgovore nismo dobili. Problemi ne nastaju samo u kišnim periodima, već i tokom leta, jer se šahte izlivaju, plave put, završe u kanalu, a da Vam ne pričam o neprijatnim mirisima, da ne kažem smradu koji se širi“, izjavio je on danas za naš portal i dodao da se svi koje su molili za intervenciju deklarišu kao nenadležni.

Prema Sretenovićevim rečima, na poslednjem zasedanju čačanskog gradskog parlamenta, obraćali su se pomoćniku gradonačelnika Milanu Bojoviću, koji im je, kako kaže, „odbrusio da će problem biti rešen kada za to bude imalo sredstava“.

Foto:Privatna arhiva

Zato su, navodi dalje naš sagovornik, rešili da se obrate pismom Ministarstvu za zaštitu životne sredine jer strahuju i od ekološke katastrofe, a naročito imajući u vidu da je član republičkog Skupštinskog odbora, Marko Parezanović, poslanik SNS-a iz Čačka. Oni su u pismu resornom ministarstvu, između ostalog, naveli:

„Iako smo mišljenja da znate o kakvom se problemu radi, ponovićemo još jednom: radi se o desetogodišnjem izlivanju fekalija i ko zna kojih još materija u kanal za navodnjavanje, koji  je pretvoren u fekalni kolektor, a isti prolazi kroz jednu gusto naseljenu gradsku četvrt grada Čačka. Svi to vidimo, nebrojeno puta smo se žalili, pisali prijave, molbe, pozivali komunalnu policiju, vodoprivrednog inspektora, lokalne čelnike nadležne za zaštitu životne okoline, ali izgleda da nikoga ovaj problem ili ne zanima, ili nema ideju kako da se problem reši, ili ne umeju da reše problem. Stoga nam je ostalo da se obratimo vama, jer ste vi poslednja adresa u ovoj zemlji kome možemo da se obratimo.

Foto: Udruženje poplavljeni Čačak

Zašto smo mišljenja da nam vi možete pomoći? Pa pre svega jer gospodin Parezanović je naš sugrađanin, takođe je član Odbora za zaštitu životne okoline, a gospođa ili gospođica Vujović resorna ministarka. Ono što nam dodatno uliva poverenje je i činjenica da je gosp. Parezanović svojevremeno uspeo u roku od tri dana, da spreči pokretanje klizišta na Lozničkom putu u Čačku, što pokazuje da je osoba koja ume i zna kako se efikasno rešavaju problemi. Stoga smo apsolutno sigurni, da ukoliko želi, ovaj problem može rešiti u veoma kratkom periodu.

Lokalni zvaničnici, koji su nadležni da ovaj problem reše, do sad nisu skoro ništa uradili, sem što su svoje kilaže uvećali za nekoliko desetina kilograma, značajno povećavši svoje stomake i podvoljke. Iz tog razloga podržavamo izjavu predsednika, koji je ljut na one koji ne rade dovoljno, jer ni nama nije jasno kako su se naši zvaničnici toliko ugojili, ako i dan i noć rade i nemaju vremena ni da spavaju. Izgleda da jedinu korist od njih imaju lokalne pečenjare, gde ih neretko viđaju građani“, prenosi sadržinu pisma Sretenović.

Kako se u pismu dodaje, ako ministarstvo bude imalo nedoumice kako da se problem reši, predlažu prelazno konstruktivno rešenje, dok se ne nađe trajno: potrebno je staviti deo kanala kroz urbano naselje u cevi prečnika 2 metra u dužini od 600 metara, pa bi sve materije koje se nelegalno ispuštaju u kanal, završile u cevima.

Foto: Udruženje poplavljeni Čačak

„Mi ne bismo osećali smrad, ne bi nas trovali tim otrovima, a nadležni ne bi morali da traže one koji te materije ispuštaju. Ukoliko postoji problem da država ili lokalna samouprava finansiraju ove cevi, ukoliko je to preveliki finansijski izdatak za vas, nudimo vam našu pomoć, tako što će naše udruženje podići kredit i finansirati kupovinu cevi, svesni činjenice da iako je zlatno doba, državna kasa nije ćup bez dna. Na vama bi ostalo samo da izvršite potrebne radove, jer mi to ne možemo, iz razloga što nismo vlasnici parcela na kojima se nalazi kanal. Mislimo da je naš predlog više nego korektan i da je ovo najbrži i najjednostavniji način da se spreči naše dalje trovanje, jer jedino zajedničkom saradnjom, možemo rešiti ovaj problem“, zaključuju u pismu iz Udruženja, a prenosi naš sagovornik.

Prema Sretenovićevim rečima, poplavljeni su više mejlova poslali Ministarstvu zaštite životne sredine, na koje nisu dobili nikakav odgovor.

Za komentar smo pozvali i pomoćnika gradonačelnika Milana Bojovića koji tvrdi da poplavljenima nije odbrusio na skupštinskom zasedanju.

Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

„Za tu crpnu stanicu je urađen idejni projekat, ove godine planiramo izradu istog za građevinsku dozvolu i zeleno svetlo za izvođenje radova. Nakon treba da obezbedimo sredstva, da li će to biti rebalansom budžeta ili kroz neki projekat, za sada, ne mogu da dam precizan odgovor“, rekao je Bojović za Nova.rs.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare