Foto: TANJUG / RADE PRELIC / an

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević danas je položio venac povodom Dana slovenske pismenosti i kulture na spomenik Ćirilu i Metodiju u istoimenom parku.

Vence su položili i predstavnici ambasada Rusije, Bugarske, Belorusije, Hrvatske, Češke, Slovačke, Makedonije, Slovenije, Poljske i Udruženje književnika Srbije.

Nikodijević je podsetio da je 2019. godine na inicijativu  Skupštine Grada, 24. maj kao dan slovenske pismenosti i kulture, proglašen kao državni praznik i u Srbiji, prenosi Beoinfo.

„Ovo je dan koji se obeležava u znak sećanja dolaska Ćirila i Metodija u Veliku Moravsku 863. godine. Sa njihovim dolaskom počinje  opismenjavanje i širenje kulture među slovenskim narodima. Njihov značaj je izuzetan, počev od prvog slovenskog pisma glagoljice, pa do prevođenja crkvenih knjiga i bogosluženja sa grčkog na slovenske jezike“, rekao je Nikodijević.

Prema njegovim rečima, Ćirilo i Metodije su jedni od retkih koji se slave u čitavom slovenskom svetu.

Današnja slika ambasadora svih slovenskih zemalja na jednom mestu je impozantna, istakao je Nikodijević i zahvalio se svima koji su se odazvali i učestvovali u obeležavanju današnjeg praznika.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare