Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Za razliku od prvih blokada u Srbiji, poslednji subotnji protesti širom Srbije prošli su bez bilo kakvog prisustva uniformisane policije, osim nekolicine saobraćajaca. Međutim, predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je naredio ovakvo ponašanje pripadnika MUP-a, na čijem čelu se nalazi Aleksandar Vulin, "zaboravio" je da policija ima obavezu da obezbeđuje protestna okupljanja, čak i kada je sam skup nezakonit ili nije prijavljen na vreme.

U nastojanju da bude „veći katolik od pape“, odnosno „veći demokrata od liberalnih demokratskih lidera“, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u pokušaju „mazanja očiju“ međunarodnoj i domaćoj javnosti, nekoliko dana pred poslednje blokade širom Srbije protiv usvojenih zakona o eksproprijaciji i referendumu i narodnoj inicijativi, najavio da uniformisane policije neće biti na blokadama.

Policija je reagovala kao nigde u Evropi, bila je ocena predsednika Srbije nakon prvih blokada i dodao da „nije bilo vodenih topova ili prebijanja“.

Tom prilikom Vučić je „savetovao“ policajcima da se poslednje subote „sklone“ sa blokada kako bi navodno moglo da se „pokaže koliko može da traje teror i maltretiranje građana“.

Dok mediji nastrojeni vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS) i njenom predsedniku Aleksandru Vučiću danima zasipaju javnost narativom „kako policija na Zapadu nikada ne bi dozvolila blokadu puteva“, a gle čuda, u Srbiji čak i nema policije, ljudi u inostranstvu bi pomislili da je Srbija „svetski šampion u demokratiji“, a ne zemlja koja konstantno godinama pada na listi Indeksa demokratije, koju radi magazin „Ekonomist“. Naša zemlja se na toj listi trenutno nalazi na 66. mestu.

Zato podsećanja radi, prošle godine je indeks za Srbiju bio najniži još od 2006. godine, kada je ovo merenje nastalo. Pad demokratije u Srbiji u 2020. u odnosu na 2019. bio je 0,19, što je još od 2006. godine najveći pad u jednoj godini.

Isto tako i Fridom haus je konstatovao da se Srbija našla među 25 država sveta u kojima je zabeležen najznačajniji pad u oblasti političkih prava i građanskih sloboda tokom poslednje decenije. Tako se tokom vladavine SNS-a i Aleksandra Vučića, Srbija prvi put posle 20 godina nije našla u kategoriji demokratija nego hibridnih režima.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Povlačenjem policije u uniformi, predsednik Srbije je ugrozio bezbednost okupljenih demonstranata i građana, posebno imajući u vidu užasna dešavanja u Šapcu kada su još uvek neuhapšeni maskirani batinaši letvama tukli okupljene demonstrante, a na okupljene učesnike blokade se krenulo i gumenim čekićima, snimak koji je obišao ne samo Srbiju, već i svet,  ostavio je svima „gorak ukus“ u ustima.

Pošto verovatno nikada nećemo moći da saznamo koje su bile prave namere koje su se krile iza Vučićeve naredbe da se policija „skloni“, pravni stručnjaci saglasni su da je ovim prekršena obaveza policije.

Filipović: Čak i kada je skup nezakonit ili nije prijavljen na vreme policija mora da ga obezbeđuje

Policija ima obavezu da bude na protestima, naglašava za Nova.rs pravni savetnik Milan Filipović iz Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM).

Kako Filipović ističe za naš portal policija ima obavezu da deeskalira situacije koje bi mogle voditi nasilju.

Milan Filipović, YUCOM
Milan Filipović Foto: N1

„Ova obaveza se može sprovoditi i angažovanjem manjeg broja policajaca i/ili policajaca koji nisu u punoj opremi za razbijanje demonstracija, ukoliko je procena da bi takvo prisustvo moglo antagonizovati prisutne građane. Dobra iskustva sa primenom ovog modela postoje u Irskoj. Međutim, kada MUP više puta ponovi da odgovornost za okupljanja kojim se blokiraju putevi snose isključivo organizatori, kada se ignorišu maskirani batinaši, onda odsustvo policije šalje sasvim drugu poruku“, kaže Filipović.

On navodi da je policija na prvom mestu bila dužna da obezbedi blokirani put kako se ne bi desilo da automobili slučajno ili namerno ne ulete u gomilu, te da sa organizatorom iskomunicira način prolaska kola hitne pomoći i da sa dežurnim urgentnim centrom iskomunicira upotrebu alternativnih pravaca ili promenu plana dežuranja.

Policija je bila dužna i da identifikuje i uspostavi komunikaciju sa organizatorima eventualnog kontra skupa, navodi Filipović.

Slavija Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Čak i u situaciji kada je skup nezakonit, jer nije prijavljen na vreme ili se održava na zabranjenom mestu, policija je dužna da ga obezbeđuje. Ukoliko se ispune zakonski uslovi za zabranu ili prekid skupa, policija mora da proceni na licu mesta da li bi razbijanje okupljanja primenom sile dovelo do težih posledica od onih koje želi da spreči. Na primer razbijanje skupa antivaksera radi zaštite javnog zdravlja može dovesti do povećanja broja učesnika i umnožavanja skupova u više gradova, i procena policije može biti da je bolje da se takvo okupljanje toleriše“, kaže pravnik savetnik YUCOM-a.

Bonus video – Blokada Srbije – drugi vikend

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare