Foto: Shutterstock

“Najviše obolele dece bilo je 2019. godine, kada smo imali rekordan broj pregleda i hospitalizacija zbog tadašnje epidemije gripa. Koronavirus je nadjačao i tu godinu, pa ćemo, nažalost, ovu 2021. završiti sa duplo više malih pacijenata, nego što ih je tada bilo” priča za Nova.rs dr Radovan Lukešević, pedijatar u Institutu za majku i dete “Dr Vukan Čupić”.

Iz epidemije gripa, koja je bila proglašena 2019., ušli smo, naglašava on, pravo u pandemiju koronavirusa.

„Zbog gripa smo već bili u velikoj gužvi i sa najvećim brojem pacijenata do tada. Mališani su čekali na pregled namanje pet sati, nije bilo dovoljno mesta u bolnici za svu decu sa respiratornim problemima i upalom pluća, i to je bilo užasno, a sad je još gore. Posle toga smo odmah ušli u pandemiju, ali 2020. stanje se malo smirilo, što se tiče dece, pa smo prošle godine imali duplo manje pacijenata nego 2019. Bilo ih je ukupno 15.000, za celu godinu. Nažalost, sada se vraćamo na brojke iz 2019. i prelazimo taj crni rekord. Do kraja ove godine, biće više od 30.000 pacijenata, a na zimu tek očekujemo haos sa gripom, koji, po svemu sudeći, ove godine stiže na ‘velika vrata“, upozorava dr Lukešević.

Danima, kada je ova ustanova dežurna, u toku 24 sata bude i do 250 pacijenata.

„Gužve su sada ogromne! Opterećeni smo sa koronom, jer svako dete sa povišenom temperaturom mora biti dodatno pregledano, i mora da ima negativan test. Problem je što sve mora da se čeka, pregled, laboratorija, snimanje pluća, test na koronu… Ovde svaki dan otkrijemo do četvoro dece pozitivne na koronavirus. Na sreću, većina su sa lakšom kliničkom slikom. Oni dobiju terapiju i idu kući. Ipak, imamo tri pacijenta koji su na respiratorima, i borimo se svakodnevno za njihov život. Oni su naši prvi pacijenti koji su na mehaničkoj ventilaciji, i ne znamo kakve će posledice to ostaviti na njihovo zdravlje“, priča naš sagovornik iz Instituta.

U razgovorima sa roditeljima, pedijatri ove ustanove, naglašavaju da je neophodna vakcinacija dece starije od 12. godina, jer je to jedini način da pandemija stane.

„To važi i za odrasle. Vakcina je jedini način da dođemo opet do normalnog života. Zbog koronavirusa i svih drugih trenutno aktuelnih bolesti, na infektivinim odeljenjima smo uvek na ivici popunjenosti. Kad se desi da nemamo više mesta, upućujemo decu u KBC Zemun ili u bolnicu Olga Dedijer na Zvezdari. Osim korone, deca u ovom periodu masovno imaju respiratorne virusne infekcije, a kao što sam već pomenuo, uskoro očekujemo i povratak gripa. Prošle godine ga nije bilo, ali sad mislimo da će ga biti i za to se treba pripremiti, pa savetujemo da se odrasli i deca vakcinišu i protiv sezonskog gripa. Biće veoma teško postaviti dijagnozu pacijentima, jer je klinička slika gripa i kovida-19 potpuno ista, pa samo test presuđuje šta je šta“, objašnjava doktor Lukešević.

Dodatni problem u ovoj ustanovi je nedostatak lekara, koji su na ispomoći u bolnici u Batajnici.

„Jedan deo našeg kadra je u Batajnici, pa mi koji smo na prijemnom odeljenju, dežurnim danima ne stižemo ni da jedemo, ni vode da popijemo. Trenutno je pet naših lekara na ispomoći u bolnici u Batajnici, tamo rade mesec dana, pa se smenjuju. Njihov posao ovde neko mora da preuzme. Povukli smo lekare sa specijalizacije da rade po potrebi, jer imamo Kovid odeljenje i posebno Kovid intenzivnu negu, gde je uvek jedan doktor dežuran. Takođe, sve više kolega je na bolovanju, jer i mi smo ljudi, i podložni smo infekcijama“, priča nam pedijatar.

Smene sa 24, skratili na 12 sati.

“Tek nedavno smo smene skratili na 12 sati, a bile su po 24 sata. Celu smenu provedemo u skafanderima i sa maskama, kada smo u Kovid odeljenju. Ako dođem ujutru u smenu, odem kući sutradan pre podne i tek tada skidam skafander i masku” priča dr Lukešević.

„Neverne Tome“ odvesti u obilazak Kovid odeljenja

Posle svega što smo prošli i što nas tek čeka, naglašava dr Lukešević, i dalje se borimo sa antivakserima.

„Potpuno mi je neverovatno kada čujem ljude koji imaju nedoumice o vakcini. Oni se pitaju da li treba da se vakcinišu?! Pa sve te ‘neverne Tome’ bih odveo u bolnicu u Batajnicu ili kod nas na Kovid odeljenje, u obilazak. Da i oni idu tamo gde mi idemo, da budu u smenama sa nama, kad radimo da budu pored nas, da vide kakav je to psihički i fizički napor za sve zdravstvene radnike, ali i da vide obolele i njihovu muku. U Batajnici je preko 95 odsto pacijenata nevakcinisano, a mi i dalje imamo ljude koji misle da korona ne postoji i da je vezana samo za nas koji radimo u bolnicama, da druge ne dotiče. A ono što ovde u dečjoj bolnici viđamo, e to je ono najteže, najtužnije“.

Nova.rs u Institutu za majku i dete

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare