Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U Institutu za majku i dete „Dr Vukan Čupić“, još jedno dete priključeno je na respirator. U pitanju je devojčica stara sedam godina, koja je nefrološki bolesnik, a nakon što se zarazila koronavirusom, dobila je upalu pluća i stanje joj se iskomplikovalo, kaže za Nova.rs dr Radovan Lukešević, pedijatar u ovoj ustanovi.

„Imali smo petoro dece priključene na respirator, onda je jedan dečak ekstubiran, i on će danas biti prebačen na Odeljenje neurologije. Pre tri dana morali smo da priključimo jednu devojčicu od sedam godina. Ona je naš stari pacijent, nefrološki je bolesnik. Stigla je kod nas sa infekcijom koronavirusa, zbog čega ima upalu pluća. Ona je sada stabilno, za razliku od ostale dece za koju se maksimalno borimo, ali im je stanje nažalost nepromenjeno“ kaže dr Lukešević.

Trenutno je na respiratoru u ovoj zdravstvenoj ustanovi, dečak od 17 godina, devojčica od 16 i jedna od 7 godina, i beba od pet meseci.

Dr Radovan Lukešević Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije Dr Vukan Čupić, Institut za majku i dete
Dr Radovan Lukešević Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Bio je i jedan dečak od 10 godina, koji je imao i poremećaj stanja svesti. On je sada mnogo bolje i danas će verovatno biti prebačen na Odeljenje neurologije. Situacija se sve više komplikuje iz dana u dan, a i dalje ima ljudi koji pričaju da korona ne postoji. Pozivam ih da dođu kod nas da volontiraju i da vide kako izgledaju mali pacijenti koji se hrabro bore sa bolešću“, kaže dr Lukešević.

Bonus video: Institut za majku i dete

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar