Ekološki ustanak ispred Skupštine, šetnja
Ekološki ustanak Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Organizacije civilnog društva iz Vojvodine osudile su sve češće verbalne i fizičke napade na aktiviste i aktivistkinje naročito u oblasti zaštite životne sredine i prostornog planiranja.

U zajedničkom saopštenju, 16 organizacija civilnog društva navelo je da se poslednji napad dogodio u petak, 9. aprila kada je aktivistkinje Zelene patrole i Organizacije za očuvanje prirode i životinja (OSNA) tokom snimanja na javnoj porvšini na obali Dunavu u Futogu verbalno i fizički napao vlasnik firme Svetorog.

„Ta firma godinama unazad nezakonito i po životnu sredinu štetno vadi rečni nanos zbog čega joj je Inspekcija za zaštitu životne sredine, a na inicijativu eko aktivista, naložila da obustavi radove na priobalju Dunava u Futogu“, stoji u saopštenju.

Nevladine organizacije su ocenile da je „nedovoljno adekvatno“ reagovanje policije i tužilaštva „u mnogo čemu doprinelo eskalaciji nasilja nad aktvistinjama i novinarkama“.

„Naime, isti ovi vlasnici firme Svetorog bili su i vinovnici napada na aktivistu Futoške inicijative Dalibora Ćalića i tom prilikom, uprkos video snimku napada, nisu im određene čak ni mere zadržavanja što im je dalo vetar u leđa za ponovna i brutalnija obračunavanja i napade“, piše u saopštenju.

Dodaje se da se predstavnicima medija i aktivistima mora omogućiti da svoj posao rade slobodno, bez straha za svoju bezbednost, kao i da je legitimno pravo predstavnika medija da pokrivaju događaje i stanje na terenu u lokalnoj zajednici i prenose informacije.

„Ta prava treba da poštuju i podrže svi, uključujući i vlasnike kapitala. Od nadležnih tražimo adekvatnu i pravovremenu reakciju i procesuiranje vinovnika napada čiji su snimci objavljeni i javnosti“, navodi se u zajedničkom saopštenju 16 organizacija civilnog društva.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar