Foto: Promo

Novinari u Srbiji imaju mala i neredovna primanja, poštovanje njihovih radnih prava je godinama unazad na izuzetno niskom nivou, a nepovoljni uslovi za rad sputavaju kvalitetno novinarstvo i favorizuju "tabloidizaciju" u medijima, ocenili su danas iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

U saopštenju povodom Prvog maja, međunarodnog praznika rada, iz udruženja su upozorili da medijski radnici u Srbiji „već godinama unazad“ primaju zarade koje su manje od prosečne.

„Prethodne godine, zarade su iznosile oko 53.156 dinara neto, što je ispod prosečne zarade u Srbiji koja je za oktobar 2020. iznosila 60.109 dinara neto“, stoji u saopštenju.

Navodi se i da je po rezultatima prošlogodišnjeg istraživanja „Širom zatvorenih očiju: Koliko novinari i novinarke poznaju svoja radna prava“, tek 45 odsto medijskih radnika obuhvaćenih anketom, bilo angažovano putem standardnih, otvorenih ugovora o radu.

„Veoma mali broj novinara u našem uzorku, oko 19 odsto, obuhvaćen je sindikalnim organizovanjem dok 78,3 odsto pripada nekom od profesionalnih udruženja“, naveli su iz NUNS.

Ocenili su da je da je „sve lošiji“ ekonomski položaj medija u Srbiji „velikim delom uslovljen pogrešnom politikom države, uključujući i postojeći model državnog sufinansiranja medija na projektnoj bazi i odsustvo adekvatne zaštite novinara“.

„Ovakvi nepovoljni trendovi imaju kumulativno negativno dejstvo na karijerni napredak novinara, u širem smislu shvaćen kao mogućnost očuvanja profesionalnih sloboda. Zato u istraživanju beležimo da 64 odsto ispitanika razmišlja o napuštanju profesije usled ekonomskih i profesionalnih pritisaka“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar