Foto: Promo

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izrazilo je zabrinutost zbog dva slučaja ugrožavanja novinarske profesije koja su se desila u istom danu.

Prema navodima NUNS-a,  novinarka Verica Mariničić je u toku noći subote na nedelju (18.4.) primetila poruku koja je objavljena na nalogu S.R.

„U pitanju veoma vulgarna poruka koja sadrži i određenu pretnju, koja je izazvala strah kod novinarke, posebno zbog toga što je više puta u prethodnim godinama napadana, odnosno joj prećeno i nad njom se već duže vreme u kontinuitetu sprovodi pritisak zbog posla koji obavlja“, kaže se u saopštenju.

Sa druge strane, napominju iz NUNS-a, to jutro novinari Novosadskog informativnog portala ,,021’’ zatekli su plakate zalepljene na zgradi svoje kancelarije na kojima piše „Autonomaši, ovo je Srbija!“.

„U redakciji smatraju da su lica koja su poslala ovakve poruke i pretnje učinili to ciljano, s obzirom na to da sumnjaju su lica koja su zalepila plakate isti oni koji su se javno hvalili da će „poslati poruku autonomašima“. Slučaj je odmah prijavljen kontakt tački u MUP-u a novinari su posebno zabrinuti su zbog ovakvih najava kojima poručuju da će ,,uraditi sve da spreče ciljeve tih organizacija“, stoji u saopštenju NUNS-a.

„Zabrinuti smo zbog ovakvih stvari i očekujemo od predstavnika vlasti da osude ovakve reči koje u sebi nose ili mogu da nose ozbiljne pretnje. Ukoliko se propusti da se osudi, šalje se loša slika da su ovakve poruke dozvoljene“, ističu u ovom novinarskom udruženju.

„NUNS u oba ova slučaja izražava duboku zabrinutost, budući da postaje veoma primetno da novinari u Srbiji su sve češće pod udarcima pretnji i pritisaka. Ovaj slučaj ćemo registrovati u Bazi napada i pritisaka na novinare kao i u našoj regionalnoj bazi SafeJournalists.net, i obavestiti međunarodne organizacije“, zaključuje se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar