Miloš Vasić Foto: Medija centar Beograd
Miloš Vasić Foto: Medija centar Beograd

Umro je Miloš Miša Vasić, jedan od najboljih u našem poslu otkad se na ovim prostorima zavrtela rotacija, objavilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) povodom smrti jednog od osnivača nedeljnika "Vreme", uglednog novinara i kolumniste Miloša Vasića.

Tuga i bol ispunjavaju danas sve novinare – profesionalce u Srbiji, navodi NUNS uz ocenu da je „nakon decenija pisanja i govorenja za različite medije, izvesno to da je Miša živeo od novinarstva i da je njegov jedini poslodavac bila istina“, ona istina „koju je često plasirao kroz stilske bravure i bujice vlastite erudicije“.

Na strani istine, uvek je bio protiv gušenja slobode, bahate demonstracije sile, protiv samovlašća moćnika. Svrstavajući se tako među često medijski napadane i proganjane misleće ljude, ističe NUNS.

Udruženje podseća da je Miloš Vasić nakon petnaestogodišnjeg pisanja za NIN postao jedan od osnivača „Vremena“, prvog nezavisnog nedeljnika u Srbiji, u redakciji u kojoj je dosegnuo profesionalne vrhove u novinarswkom poslu.

„Analizama vojnopolitičkih i policijskih tema koje su dominirale tadašnjim društvom, izveštavanjem sa ratom zahvaćenih područja bivše Jugoslavije, iz Hrvatske i potom Bosne i Hercegovine, iz opsednutog Sarajeva – iz Mišinih napisa čitateljstvo je saznavalo bolne istine o krvavom raspadu bivše Jugoslavije i – verovalo u to što piše“, naglašava NUNS.

Uz konstataciju da su se „novine tih godina kupovale i zbog Miše Vasića“, NUNS podseća da „nikad nije s razlogom demantovan“ i „nikad nije izgubio sudski spor“.

„I kada bi u ‘Vremenu’ osvanula njegova analiza, svojevrsni vasićevski žanr, članak bez sagovornika, sticao se utisak da je dobro saslušao uistinu informisane ljude, bliske istragama ili vrhu vlasti“, navodi NUNS.

Vasić je, po oceni Udruženja, tekstovima u „Vremenu“ i knjigom „Atentat na Zorana“ ostavio „nepogrešivi podsetnik na ubistvo premijera Đinđića“.

Darovao nam je, za predah od tačnih loših vesti, svežanj crtica u rubrici ‘Vreme uživanja’ – sStilske bravure i mudrosti o glasanju, revanšizmu, pismenosti, moći, muzici, mahmurluku, Indeksima i kolumne pod zajedničkim naslovom „Moj muški život“.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije bio je od 1997. do 1999. U vreme primene giljotina Zakona o informisanju, progona slobodnih medija, ubistva Slavka Ćuruvije.

Uvek dobar sagovornik za svoje teme, bio je otvoren i za pomoć mlađim kolegama. Mnogi od njih pripisaće mu i ključne zasluge za svoje uspešne karijere.

Oni koji su ga poznavali i imali priliku i zadovoljstvo da borave u njegovom društvu, pamtiće ga kao duhovitog i otvorenog čoveka, nenametljivog iskusnog znalca, spremnog da sluša i pokaže razumevanje. Pamtiće ga „kao prijatelja koji zauvek obeleži život“, ističe NUNS.

Miloš Vasić preminuo je danas u 75. godini, saopštila je redakcija nedeljnika „Vreme“.

BONUS VIDEO: Okršaj Zlatibora Lončara sa novinarkom Jasminom Dobrilović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar