Foto:Promo

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Udruženje novinara Srbije (UNS) osudili su uvrede upućene novinarki dnevnog lista Danas Mirjani Stevanović, koju je Žarko Kosović, vlasnik transportnog preduzeća "Bora Kečić", posle teksta "Nelegalan prevoz ili nelegalno suzbijanje konkurencije" uznemiravao telefonom.

U saopštenju NUNS se navodi da je Kosović najpre, evidentno revoltiran tekstom, budući da se njegova firma pominje, zvao Mirjanu Stevanović i usmeno joj zapretio tužbom, ponavljajući da je „Bora Kečić“ svetska firma i jedna od „deset najboljih“.

Nakon telefonskog razgovora Kosović je nastavio sa pritiscima i uvredama – SMS porukama.

Pročitajte jos:

„Novinarčino, najavi me kod tvog direktora da sa njim popričam o tvom statusu, zašto ti daje malu platu. Da li zato što si loš radnik, pogotovo novinar ili sumnja da živiš od ličnih sponzora“, piše u jednoj od poruka.

NUNS osuđuje uvrede koje su iznete na račun novinarke i neprimeren način komunikacije sa medijskim radnicama i radnicima, pogotovo kada dolazi sa pozicije moći.

U saopštenju se podseća da je po Zakonu o javnom informisanju i medijima propisano na koji način može da se osoba obrati ako smatra da je neka informacija netačna ili nepotpuna, odnosno da traži demanti.

Prema članu 83, lice na koje se odnosi informacija, koja može da povredi njegovo pravo ili interes, može od odgovornog urednika zahtevati da, bez naknade, objavi odgovor u kome ono tvrdi da je informacija neistinita, nepotpuna ili netačno preneta.

Udruženje novinara Srbije, koje protestuje zbog pokušaja pritiska na Stevanović, navodi da je u razgovoru za ovo Udruženje Žarko Kosović naveo da je pozvao novinarku jer smatra da je napisala neistine o njemu i njegovoj firmi, a da ga prethodno nije pozvala.

On tvrdi da joj je slao poruke u kojima je dostavljao podatke koje je očekivao da novinarka objavi, piše u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare