Foto: Printscreen/Twitter

Organizatori protesta koji su ovog meseca u više navrata bili organizovani u Novom Sadu danas će, u 19 časova, organizovati protestno okupljanje ispred zgrade u kojoj se nalazi Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu.

Kao razlog za protest, organizatori su na Fejsbuk stranici „Protiv diktature i sistema Novi Sad‎“ naveli da tužilaštvo „nije ispoštovalo rok od tri dana da se izjasni povodom brutalnog prebijanja mladića na biciklu za vreme protesta u Novom Sadu“, održanog 8. jula u Ulici Modene.

„Borba za istinu i pravdu nastavlja se skupom u ponedeljak ispred Osnovnog javnog tužilaštva, jer je za sada krivična prijava podneta samo protiv jednog policajca, a u napadu na mladića sa smetnjama u razvoju, kako i snimci pokazuju, učestvovalo je njih trojica“, navodi se u objavi.

Oko dve stotine građana okupilo se 16. jula na protestu protiv policijske represije ispred policijske stanice u naselju Detelinara, u kojoj radi inspektor koji je navodno 8. jula za vreme protesta u Ulici Modene pretukao dečaka sa smetnjama u razvoju.

Građani su tada izneli zahetv za ostavku i procesuiranje inspektora koji je, kako navode, pretukao dečaka, kao i ispitivanje svih slučajeva upotrebe prekomerne sile policijskih službenika, njihove smene i sudsko procesuiranje.

Takođe su tražili puštanje na slobodu svih političkih zatvorenika koji su privedeni, prebijeni i osuđeni „pod lažnom optužbom i sa lažnim svedočenjima policajaca“.

Treći zahtev koji su istakli odnosi se na preusmeravanje novca namenjenog za policiju u zdravstvo, kako bi se povećali resursi u ljudstvu i opremi za borbu protiv pandemije koronavirusa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar