Foto:Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj

Svi resursi Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, profesori, zaposleni, naše platforme, aplikacije i baze, biće stavljeni u potpunosti na raspolaganje Republici Srbiji u vremenu krize izazvane pandemijom virusa COVID-19, zaključeno je na sastanku koji su putem video-konferencijske veze održali ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i dekan Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu Rade Doroslovački.

U saopštenju Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj, navodi se da se ministar Popović se zahvalio dekanu FTN na spremnosti ove institucije da pomogne državi u vremenu krize, posebno naglasivši lidersku ulogu FTN u sprovođenju onlajn nastave u vremenu vanrednog stanja.

„U ovom trenutku preko 7.000 studenata koristi FTN onlajn obrazovnu platformu na koju je postavljeno više od 700 predmeta. Nastava u ovoj visokoškolskoj ustanovi, uprkos krizi, odvija se u visokom intenzitetu, po standardima kakvi se primenuju u najprestižnijim univerzitetima u inostranstvu“, rekao je Popović.

Ministar i dekan su dogovorili puno uključivanje FTN u programe onlajn obuka koje će u vremenu krize sprovoditi kabinet ministra i Regionalni inovacioni startap centri širom Srbije. „Кolege sa FTN izrazile su spremnost da pruže podršku našim startap centrima kroz organizaciju onlajn obuka iz oblasti inovacionog preduzetništva, elektronskog poslovanja, programiranja, pa sve do naprednih obuka iz oblasti veštačke inteligencije, robotike i „big dejta“. Uspostavili smo redovan kanal komunikacije koji će ostati otvoren tokom perioda trajanja ove krize“, rekao je Popović.

Dekan Doroslovački istakao je da su svi profesori na FTN svesni situacije u kojoj se nalaze naša država i društvo. „Fakultet tehničkih nauka stavlja se potpuno na raspolaganje državi kako bi se očuvala ekonomska stabilnost zemlje pod naletom pandemije. Sada nam je potrebna solidarnost i odgovornost svih društvenih činilaca“, rekao je Doroslovački.