Novi Sad Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Nadležne gradske službe počele su da uklanjaju slova "Z" koja su se pojavila na Varadinskom mostu, u Gradiću i Starom gradu.

To se čini tako što se slovo prefarba, pa će posetioci umesto „Z“ gledati sive kvadrate – neke veće, neke manje. Međutim, na pojedinim mestima, preko farbe se i dalje ocrtava „Z“.

Iz Kabineta gradonačelnika odgovorili su na pitanja u vezi sa ovim slučajem, poručujući kako je obavljen inspekcijski nadzor „prilikom kojeg je na određenim lokacijama uočen veliki broj slova ‘Z'“.

„Za uočene nepravilnosti izdat je nalog kako bi se predmetno slovo ‘Z’ uklonilo. Kontrolnim nadzorom utvrđeno je da je nadležna služba postupila po nalogu. Komunalni inspektori će i u narednom periodu obavljati inspekcijski nadzor kako bi se stanje na terenu privelo propisima“, poručuju za 021.rs.

Novi Sad Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Ostaje nepoznato da li će iko biti kažnjen zbog ispisivanja grafita slova „Z“ na keju i stazama, uprkos tome što u ovom delu grada postoji dosta kamera. Podsećanja radi, na primer, prema Odluci o upravljanju kejom u Gradu Novom Sadu novčana kazna za pisanje i crtanje grafita na urbanom mobilijaru i stazama za fizičko lice 8.000 dinara. Pisanje grafita na fasadama zabranjeno je i Odlukom o uređenju Grada Novog Sada, a pojedina slova osvanula su upravo na javnim i privatnim objektima.

Novi Sad Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Slova „Z“ su iscrtana pred sam početak Exit festivala, iz koga su za 021.rs naveli da se protive ispisivanju ovog slova.

„Exit od svog osnivanja poziva na mir i naravno da se protivimo ovom činu koji ima za cilj da u negativnom svetlu predstavi festival, Novi Sad i Srbiju, kao i svakom činu koji raspiruje nacionalnu mržnju i podstiče na agresiju bilo koje vrste. Exit će i ove godine tokom festivala jasno i glasno poslati mirovne poruke, koje će javnost i posetioci iz celog sveta moći da vide iz prve ruke“, poručuju u Exitu.

BONUS VIDEO – Precrtavanje slova Z, simbol ruske agresije, u Bezistanu kod Terazija

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare