Poslednji pozdrav Đorđu Balaševiću: Koncert u čast panonskog mornara Novi Sad
Poslednji pozdrav Đorđu Balaševiću: Koncert u čast panonskog mornara Foto:Nenad Lazić/Nova.rs

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se večeras na Keju žrtava racije gde je organizovan još jedan oproštaj od novosadskog kantautora Đorđa Balaševića, pod nazivom "Noć kada je Đole preplivao Dunav".

Novi Sad je „panonskom mornaru“ odao poštu ceremonijom koju su nazvali „Noć kada je Đole preplivao Dunav“, a od njega su se oprostili i s Keja žrtava racije, i s reke, i s Petrovaradinske tvrđave, i to njegovim pesmama, lampionima koji su pušteni u nebo i čamcima koji su plovili Dunavom, noseći baklje.

Bilo je dirljivo i veličanstveno u isti mah.

„Kej je prepun, veliki broj Nososađana je došao da isprati Đoleta na poslednje putovanje. Čamci plove Dunavom noseći baklje, na tvrđavi vidimo sliku Đorđa Balaševića i njegov potpis i lampione. Posle svake njegove numere publika aplaudira, ovo zapravo liči na jedan oproštajni koncert Balaševića kojem jedino on ne prisustvuje“, javila je reporterka N1 sa mesta događaja.

Manifestacija je započela pesmom „Regrutska“ koja je puštena s razglasa.

Velika slika na Petrovaradinskoj tvrđavi pokazivala je slavnog šansonjera na jednom od koncerata.

Foto:Nenad Lazić/Nova.rs

S razglasa se se mogle čuti Balaševićeve pesme, a njegov potpis oslikavao se na brdu ispod Petrovaradinske tvrđave, dok su iznad Dunava leteli lampioni.

Foto:Nenad Lazić/Nova.rs

Čamci su se kretali iz pravca Petrovaradinske tvrđave, a na jednom od njih je bio i saksofonista koji je svirao Balaševićevu muziku.

Foto:Nenad Lazić/Nova.rs

Nekoliko hiljada Novosađana raspoređenih po keju i mostu Duga aplaudirali su u čast velikog kantautora.

Oproštaj od Balaševića je bio simboličan, uz lampione koji su se vinuli u nebo, ruzmarin i hor opere Srpskog narodnog pozorišta“.

Foto:Nenad Lazić/Nova.rs

Kejom su se mogle čuti Balaševićeve pesme koje su izvodili i novosadski muzičari i tamburaši koji su se spontano priključili poslednjem oproštaju voljenog Đoleta.

Foto:Nenad Lazić/Nova.rs

Još jednom je tako Novi Sad večeras rekao „panonskom mornaru“ Đorđu Balaševiću: „Hvala ti za sve“.

Foto:Nenad Lazić/Nova.rs

Đorđe Balašević je preminuo 19. februara, od posledica izazvanih korona virusa. Sahranjen je u nedelju, u Novom Sadu, u krugu porodice.

Foto:Nenad Lazić/Nova.rs
Foto:Nenad Lazić/Nova.rs
Foto:Nenad Lazić/Nova.rs

PROČITAJTE JOŠ:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare