Nišlije koji protive izgradnji parkinga pored Osnovne škole „Sveti Sava“ u tom gradu nakratko su popodne blokirali saobraćaj na kružnom toku na Bulevaru Nemanjića, pošto su prethodno okupili na prostoru na kojem je grad započeo gradnju parkinga sa 200 parking mesta.

Protest je organizovao Savet roditelja škole „Sveti Sava“, a članovi Saveta kazali su da je skup organizovan sa jednim jedinim ciljem – da bi zaštitili bezbednost i zdravlje dece.

Predstavnica Saveta pročitala je proglas u kome je istaknuto da se ne slažu sa lošom odlukom grada da do „praga škole“ dovede otrovne gasove, teške metale, buku i druge štetne materije.

„Brojne svetske i domaće studije pokazuju da zagađenje i buka koji potiču od saobraćaja dovode do različitih bolesti. Ko će biti odgovoran ukoliko deca, pa i svi mi obolimo od astme, hroničnog bronhitisa, karcinoma, kardiovaskularnih bolesti? Da li je neko pitao lekare kada su donosili takvu odluku? Svi lekari bi rekli „stop“, to je opasno po zdravlje dece, po zdravlje svih nas“, izjavila je predstavnica Saveta roditelja.

Okupljeni roditelji su poručili da tuje koje su posadjene pored ivice školskog dvorišta sigurno neće zaštiti njihovu decu od buke i zagadđenja koje će stvarati 200 automobila.

Mladena Lukić, majka čije dete pohađa školu „Sveti Sava“ je kazala da je sadnja tuja potpuno besmislena.

„Da su tuje dovoljne, ne bi timovi naučnika i inženjera decenijama radili na problemu zagađenju vazduha, vode zemljišta. One mogu da služe samo kao dekor, zagadjenje se na taj način ne može sprečiti“, istakla je Lukić.

Ona je istakla da je etiketa „humanitarni“ parking koji je dat parkingu koji se gradi pored škole nešto što je veoma sporno.

„Ne možete nehumanim postupcima i nehumanim činjenjem da proizvedete humano rešenje. Ovo je sprdanje sa nesrećom ljudi, korišćenje njihove nesreće da bi se neki sopstveni ciljevi sproveli. To je potpuno apsurdno i paradoksalno“, izjavila je Lukić.

Maja Ranđelović, majka jednog od učenika, kazala je da građevinska inspekcija još nije odgovorila na prijave nelegalnog gradilišta pored škole, ali jeste Ministarstvo prosvete.

„Od pomoćnika ministra dobili smo odgovor da je ovaj slučaj uputio prosvetnoj inspekciji. Očekujemo da oni hitno reaguju, jer situacija hitna“, kazala je Ranđelović.

Ona je ranije kazala da je grad započeo gradnju parkinga na samo 20 metara od škole iako Pravilnik o opštem obrazovanju koji je Ministarstvo usvojilo 2019. godine kaže da zgrada škole ne sme biti bliža od 50 metara izvoru buke i zagadjenja. Ona je je takođe naglasila da je gradnja parkinga krenula bez postavljanja table sa osnovnim informacijama o gradilištu i bez postavljanja zaštitne ograde.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski prošle nedelje je najavila da će parking biti izgrađen i da izgradnja nije protivzakonita.

Novinarima je rečeno da su u toku pripremni radovi, za koje nije potrebna građevinska dozvola i gradilišna tabla.
Zbog najavljene gradnje parkinga građani Niša su u prethodnom periodu dva puta protestovali i organizovali potpisivanje peticije.

BONUS VIDEO: Protest u Nišu 24.5.2022.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare