Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Krizni štab danas je doneo mere u korist ekonomije. Medicinski deo tog tela koje nam kroji živote prošle nedelje slao je signale da nije vreme za popuštanje mera. U petak je održana sednica na kojoj je odlučeno da oštrije mere ostanu na snazi i u vikendu za nama. Ipak, čini se da je pobeda medicine nad ekonomijom bila kratkog daha. Svanuo je ponedeljak, a sa njime i nove mere - popuštanje i dozvola tržnim centrima, svim uslužnim i ugostiteljskim delatnostima da rade do 20h, umesto do 17h. Samo bez muzike i pevanja u kafićima, molim!

Od 4. decembra, pa do danas sve je radilo do 17 h, a vikendom smo bili u potpunosti uskraćeni za odlazak u šoping ili kod frizera. Nove mere i produžetak radnog vremena stupaju na snagu danas, da se ne časi ni časa. Mere će biti na snazi do petka, do novog zasedanja Kriznog štaba.

„Ovih pet dana će nam služiti da procenimo i ocenimo epidemiološku situaciju i da li će te mere biti produžene, promenjene ili eventualno dopunjene. Došlo je do blagog pada broja pozitivnih i obolelih. Naglašavam, vrlo blagog“, rekao Branislav Tiodorović, nakon zasedanja Kriznog štaba, obrazlažući popuštanje mera.

Blagi pad broja zaraženih, ali ne i toliko blago popuštanje mera, rekli bismo. Ipak, neće baš sve biti kao pre, biće tiše. Naime, u kafićima neće biti muzike.

„Naravno, sve će raditi uz poštovanje mera koje su već dobro poznate. Smatra se da se, ipak, uz muziku ljudi opuštaju, ne poštuju mere i virus se lakše prenosi u tim usloviuma“, kaže Tiodorović.

Nagoveštava nam de ovo popuštanje mera, prati i popuštanje tenzija u bolnicama, gde, kako navodi, ima manji broj pacijenata, a manje je i pregleda u kovid ambulantama. Ipak, protekle nedelje slušali smo neke drugačije tonove i upozorenja koja su nam stizala iz Kriznog štaba. Ipak, ti tonovi i čvrsti stavovi su izdržali vikend, ali ponedeljak nisu preživeli.

Slušali smo o tome kako je struka restriktivnija od političara, ali je ta restriktivnost, čini se, utihnula, baš kao i muzika u kafićima.

Epidemiolog Predrag Kon juče je izjavio da je medicinski deo kriznog štaba apsolutno protiv popuštanja bilo kakvih mera, ali da je „realnost takva kakva je“.

I tokom cele protekle nedelje slušali smo protivljenje ublažavanju mera.

„Medicinski deo Kriznog štaba je restriktivniji i to je normalno, ne možemo da vodimo računa o ekonomskim stvarima, mada smo svesni da je to važno“, rekao je Kon prošle nedelje, Ipak, zarad opšteg interesa Kon se založio za „primirje“, pa se, po svemu sudeći, baš to i desilo.

„Neko čuva privredu, neko zdravstvo. Različiti su aspekti. Ako se napadamo nismo ništa uradi, jer virus vršlja“, rekao je Kon. Na pitanje da li će biti opuštanja mera, doktor Kon je pre rekao da to nije realno. Ipak, postalo je krajnje realno i stvrano.

„Mislim da su to dobre želje i namere, sve mislim najbolje o tome, ali ne mislim da je realno. Nikom od nas nije lako, u ovoj situaciji je izuzetno važno da se relaksiraju intenzivne nege u bolnicama, da se kriva dovoljno spusti da bismo mogli da govorimo o opuštanju mera“, kazao je Kon.

Još oštriji i izričitiji bio je Konov kolega iz Kriznog štaba Srđa Janković.

„Trenutna situacija ne dozvoljava i ne opravdava relaksiranje mera“, smatrao je Janković, pre samo nekoliko dana.

Skidanje privrede sa respiratora

Međutim, izgleda da su jači bili glasovi koji zagovaraju stranu privrede i interese onih koji već dugo ili ne rade uopšte ili rade uz drastična ograničenja.

„Mislim da je veoma važno da smo omogućili privredi, trgovinama i ugostiteljskim objektima da prihoduju, jer to znači više novca za firme, radnike i državu, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež reagujući na odluku Kriznog štaba da Vladi preporuči produžetak radnog vremena do 20 časova ove nedelje. Od trgovine odećom, obućom, belom tehnikom i ostalom robom, osim hrane i lekova, prošle godine u ovo doba u budžet se slilo 38 miliona evra, rekao je Čadež za TV Prva.

Ocenio je da će takva preporuka o radnom vremenu trgovina omogućiti onima koji od toga žive da makar u decembu zabeleže manji pad poslovanja nego što su očekivali. „Njihova očekivanja su, inače, bila da će se poslovanje prepoloviti u odnosu na prošli decembar“, napomenuo je Čadež.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Niti su epidemiolozi protiv privrede, niti je privreda protiv epidemiologa – važno je da sačuvamo zdravlje i delimo informacije“, poručio je Čadež i napomenuo da je trenutno zbog bolesti kovid-19 iz trgovina odsutno 2,7 odsto zaposlenih.

„To je relativno mali broj, zato što se mere poštuju a inspekcija kontroliše radnje“, ocenio je Čadež i dodao da je situacija daleko složenija kod ugostitelja, i da se u njihovom slučaju mora daleko više raditi na sveobuhvatnoj kotroli primene mera.

Kada je reč o novogodišnjim praznicima, rekao je da se kao neko ko je tu da štiti interese privrede, zalaže za što manje ograničavanje kretanja i što sveobuhvatniji rad ugostiteljskih objekata, ali „da ne treba živeti u bajci, jer ove godine se sigurno neće slaviti kao prošle“.

Ovakav stav još protekle nedelje podržao je i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. On se založio i apelovao na Krizni štab da se nađe način da vikendom rade maloprodajni i ugostiteljski objekti. Vesić je upozorio da se ovi sektori nalaze u jako teškom stanju. Krizni štab ga je očigledno čuo.

„Imamo razumevanja za očuvanje javnog zdravlja, ali moramo, kao i uvek, da nađemo meru između očuvanja zdravlja građana i rada privrede. Ako privreda ne bude radila neće biti novca ni za čuvanje javnog zdravlja”, rekao je Vesić za Studio B, prenosi Beoinfo.

On je istakao da je važno da u predstojećim mesecima očuvamo privrednu aktivnost, jednako kao i zdravlje ljudi.

„Republika Srbija je do sada više od šest milijardi evra dala privrednicima i građanima kako bi lakše preživeli sve posledice epidemije. Zato će stav Beograda za predstojeću sednicu Kriznog štaba biti podrška Privrednoj komori da se omogući rad vikendom, makar do 17 sati koliko je i radnim danima i to ne samo maloprodajnim objektima već i ugostiteljima“, kazao je Vesić.

Klackalica između očuvanja ekonomije i očuvanja života danas je pretegnula na stranu ekonomije. U petak se očekuje nova sednica Kriznog štaba, pa ćemo videti ko će tada biti jači – novčanici ili respiratori. Ekonomija je danas dobila bitku protiv medicinske struke, a videćemo ko će dobiti rat.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare