Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Udruženje "Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije" najavljuje novi protest za sredu, 23. decembar u 15 časova ispred Ministarstva finansija i privrede. Privrednici protestuju zbog teške situacije u koju su dospeli zbog posledica kovid krize i činjenice da država nije adekvatno reagovala na tu krizu kada je reč o merama i podršci privrednicima. Naprotiv.

„Dolazimo zato što deset meseci nije umanjen niti otpisan ni jedan porez, doprinos, taksa ili naknada, a prihodi su usled mera smanjeni čak i do 100  odsto. Zato što se usred krize, umesto mera pomoći, uvode novi parafiskalni nameti kao što je eko-taksa u iznosu od 5.000 do dva miliona dinara, za koju je opšte poznato da ne ide za ekologiju. Zato što se usred krize naplaćuje porez unapred u vidu akontacije poreza na dobit, pod pretnjom blokade računa“, poručili su privrednici pozivajući sve domaće preduzetnike i privrednike da se priduže ovom protestu.

Ko dolazi automobilom

Oni koji zbog epidemiološke situacije učestvuju vozilima kreću u 14 časova ispred SIV 3 i u koloni stižu na isto mesto. Biće nas mnogo. Bićemo glasni. Potrudićemo se da nas ovog puta još bolje i čuju i vide. Da shvate zašto smo tu i od čega nećemo odustati“, poručili su iz Udruženja.

Privrednicima, kako ističu, Sokoj naplaćuje fakture i preti blokadama računa onim objektima koji usled donetih mera uopšte nisu radili.

„Usred krize sprema se još jedan trošak pod izgovorom ‘modernizacije fiskalizacije’ koja nema veze sa suzbijanjem crnog tržišta kao što je izneto u javnost. Takođe, privredna komora Srbije traži članarinu za nepostojeće usluge četiri godine , a ne postupa po zakonu jer svoje članstvo ne saziva na godišnju skupštinu na kojoj članstvo ima pravo da razreši rukovodstvo. U privatnom sektoru zaposleni gube radna mesta svaki dan, a javni sektor diže plate“, ukazuju u ovom udruženju.

Oni podsećaju da država nema novca za naknadu troškova devastiranoj privredi, ali se ima za „prečišćivače vazduha po sto puta većoj ceni od tržišne“.

„Stranim ‘investitorima’ daju subvencije, a domaćim privrednicima šalju inspekcije. Stranim lancima supermarketa namešta se ekstra profit, pod izgovorom prodaje prehrane, prodaju i dodatnu robu, dok su domaće radnje zatvorene. Usled zatvaranja, gužve koje je trebalo izbeći su se stvarale u velikim prodajnim lancima. Protestujemo zato što se vrši naplata natpisa na radnjama koje su privatna, a ne javna svojina, zato što nema direktne komunikacije između malih, domaćih privrednika, frilensera i države i zato što se frilenseri uvode u sistem na represivan i kazneni način, uz naplatu usluga koje nisu koristili“, ističu privrednici.

Oni ukazuju da je poreski sistem zastareo, nepravedan i netransparentan.

„Inspekcije revnosno proganjaju preopterećene privrednike, izgleda sa samo jednim ciljem – da naplate bilo šta. Mi jesmo kičma ovog društva, ali nećemo dozvoliti da se preko naših leđa održava čitav jedan zastareli i parazitski aparat koji sve manje služi svojim građanima, a sve više raznim interesnim grupama“, ukazuju u udružeju „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“ i podsećaju resorna ministarstva i Vladu Srbije „da bez uplata koje svakog meseca vrše privrednici neće biti plata državnim činovnicima“.

* * *
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (2)