Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Mislim da je veoma važno da smo omogućili privredi, trgovinama i ugostiteljskim objektima da prihoduju, jer to znači više novca za firme, radnike i državu, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež reagujući na odluku Kriznog štaba da Vladi preporuči produžetak radnog vremena do 20 časova ove nedelje.

Od trgovine odećom, obućom, belom tehnikom i ostalom robom, osim hrane i lekova, prošle godine u ovo doba u budžet se slilo 38 miliona evra, rekao je Čadež za TV Prva.

Ocenio je da će takva preporuka o radnom vremenu trgovina omogućiti onima koji od toga žive da makar u decembu zabeleže manji pad poslovanja nego što su očekivali.

„Njihova očekivanja su, inače, bila da će se poslovanje prepoloviti u odnosu na prošli decembar“, napomenuo je Čadež.

„Niti su epidemiolozi protiv privrede, niti je privreda protiv epidemiologa – važno je da sačuvamo zdravlje i delimo informacije“, poručio je Čadež i napomenuo da je trenutno zbog bolesti kovid-19 iz trgovina odsutno 2,7 odsto zaposlenih.

„To je relativno mali broj, zato što se mere poštuju a inspekcija kontroliše radnje“, ocenio je Čadež i dodao da je situacija daleko složenija kod ugostitelja, i da se u njihovom slučaju mora daleko više raditi na sveobuhvatnoj kotroli primene mera.

Kada je reč o novogodišnjim praznicima, rekao je da se kao neko ko je tu da štiti interese privrede, zalaže za što manje ograničavanje kretanja i što sveobuhvatniji rad ugostiteljskih objekata, ali „da ne treba živeti u bajci, jer ove godine se sigurno neće slaviti kao prošle“.
* * *
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare