Krizni stab
Krizni štab, Predrag Kon. Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Branislav Tiodorović rekao je za RTS da je virus još u cirkulaciji, i da se situacija može odrediti kao nesigurna. Napominje da postoji opasnost od povećanja broja zaraženih u narednim danima i da će se od utorka ili srede održati nova sednica Kriznog štaba.

„Virus je još tu, situaciju možemo oceniti kao nesigurna, i moram da kažem da to radimo sa oprezom. Iako rade zatvoreni delovi kafića i restorana moraju se poštovati mere, ako ne pijete i ne jedete – maska. Ako ste blizu, mora se poštovati odluka o rastojanju od metar i po, dva između korisnika, ne stolova“, kaže Tiodorović.

Već od utorka ili srede će se, napominje, sigurno držati nova sednica Kriznog štaba.

„Vikend nije nikad reper za ovakvu situaciju. Tek u utorak će moći da se kaže eto imamo prve naznake, pa ćemo moći da govorimo o popuštanju ili vraćanju nekih mera. Ne smemo da razmišljamo o većem okupljanju ljudi. To posebno pogađa mlade i radno aktivne, ali to je neophodnost. Ugledajmo se na Izrael. Ako vakcinišemo barem 70 posto, bićemo mnogo otvoreniji“, dodaje Tiodorović.

Navodi da postoji opasnost od povećanja broja obolelih u narednim danima.

„U nekih sedam do 10 dana će biti za praćenje situacije. Kolika je gužva bila na auto-putu ‘Miloš Veliki’, koliko je ljudi bilo na Zlatiboru ili čak na moru. Moramo biti svesni da mora postojati period nadzora. Ipak se nadam da nećemo imati udar kao posle Sretenja“, ističe epidemiolog.

Podsetimo, Krizni štab je na današnoj sednici doneo odluku o popuštanju mera prema kojima će ugostitelji moći da rade u zatvorenom do 22 sata. Mere stupaju na snagu od ponoći.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare