Građani Pančeva nisu u potpunosti sigurni šta se nalazi u skladištima Azotare. Dok su neki upoznati sa onim šta se dešava u njihovoj okolini, pojedine je iznenadilo pitanje da li znaju da se supstanca amonijum-nitrat koji je u Bejrutu bila uzrok eksplozije, skladišti i u njihovom gradu.

Naime, u skladištu pančevačke Azotare nalazi se veštačko đubrivo na bazi amonijum-nitrata, koje se redovno koristi u poljoprivredi, ali ova supstanca je poznata i kao osnov za pravljenje industrijskog eksploziva.

Da li građani znaju da se u Azotari nalazi amonujum nitrat, da li misle da se on čuva u skladu sa svim propisima i merama, te da li se brinu za svoju bezbednost, reporteri portala Nova.rs pitali su Pančevce.

„Ne znam da se u Azotari skladišti amonijum nitrat. U svetu postoje hiljade i hiljade lokacija gde se ova hemikalija skladišti, pošto je u pitanju i sastojak veštačkih đubriva. To je intermedijalni proizvod za razne druge oblasti industrije i ukoliko se skladištenje obavlja na odgovarajući način i poštuju se tehničke i tehnološke mere, onda nema razloga za strah. Kakva je situacija u Azotari, zaista ne znam“, priča nam je jedan Pančevac.

Na pitanje novinara da li se oseća bezbedno, odgovara da bi mere bezbednosti morale da budu direktno proporcijalne količini informacije koje imate o nečemu.

„Po tom pitanju, kako se i šta skladišti mislim da niko generalno u javnosti nije dovoljno informisan, i pitanje je koliko je to slučaj u Srbiji ili drugim zemljama u regionu, a na kraju se sve svodi na poverenje koje vi imate u institucije i organe koje time treba da se bavi. Po meni to je veoma nisKo u Srbiji“, dodaje.

Razgovarajući dalje sa građanima Pančeva, jedan od njih nam je rekao da zna da se u Azotari skladišti amonijum-nitrat, ali ne samo tu, već, kako nam je rekao, i u Staroj staklari, ali i u Banatskom Karlovcu.

„Od toliko drugih stvari se osećam nebezbedno da mi to i nije prevelika briga“, ističe.

Ima i onih koji veruju da je sve u najboljem redu, te da nema nikakvog razloga za brigu.

„Poznato mi je da se tu skladišti, i mislim da je to u skladu sa propisima, čim se skladišti. Osećam se bezbedno već godinama, nemam nikakavih problema u vezi tim“, rekla nam je jedna devojka.

Neki od građana znaju da postoji skladište, ali ne i šta se i u kolikoj količini nalazi u njemu.

„Ne verujem da se drži sve po propisima, jer ovde ništa nije po propisu. Voleo bih, ali dokle god to nije u pravim rukama, teško. Nalazim se na 30 kilometara od Pančeva, zato mislim da sam donekle bezbedan, ali inače za Pančevce ne verujem. Malo, malo, pa nečisti vazduh“, upozorava jedan građanin iz okoline Pančeva.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

U Libanu je u utorak uveče došlo do velike eksplozije u glavnoj libanskoj luci, u kojoj je poginulo više od 135 osoba, a više od 5.000 povređeno. Istraga o tome kako je došlo do eksplozije još uvek traje, ali se zna da je eksplodiralo 2.750 toni amonijum-nitrata.

Reporteri portala Nova.rs, tragom glasa da se u bivšoj pančevačkoj fabrici stakla skladišti deset puta veća količina od one koja je eksplodirala u Libanu, otišli su do staklare, koju sada drži firma „Promist“, kako bi se uverili da li je to istina, te da li zaista tamo postoji skladište amonijum nitrata.

Međutim, iz te firme rekli su za naš portal da „Promist“ ne skladišti amonijum-nitrat u nekadašnjoj staklari, već da ga u formi veštačkog đubriva skladišti u prostorijama Azotare, u za to predviđeno skladištE, i to količinu do najviše 5.000 toni, skoro duplo više od količine koja je eksplodirala u Libanu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar