Nakon dugih 14 meseci borbe sa koronom bolnica "Dr Dragiša Mišović" vraćena je u nekovid sistem i sada se u njoj leče i operišu pacijenti koji nisu mogli da stignu na red tokom pandemije. Naša ekipa posetila je ovu ustanovu i razgovarala sa medicinskim osobljem. Kažu da su srećni što su se vratili na svoje stare poslove i poručuju - "samo da nema kovida". Ističu da su zbog pandemije bili oštećeni teški pacijenti sa karcinomima, sada je sva pažnja usmerena na njih. Neki pacijenti su mesecima čekali na operacije.

Ekipa portala Nova.rs posetila je KBC „Dragiša Mišović“ gde smo razgovarali sa medicinskim osobljem o povratku u nekovid režim. Iako je situacija ozbiljna i teška, videli smo osmehe sestara i doktora, koji se raduju što ponovo mogu da pomognu najteže obolelim pacijentima.

Glavna medicinska sestra KBC „Dr Dragiša Mišović“ Nataša Bogunović rekla je za Nova.rs da niko iz bolnice nije očekivao da će biti u kovid sistemu više od 14 meseci, ali da se stvari sada vraćaju u normalu i doktori i medicinskog osoblje srećni što su se vratili u stari režim.

“Mi nismo bili predviđeni za te poslove infektivne klinike, nismo imali iskustva sa tom vrstom pacijenata, ali s obzirom na to da je situacija zahtevala od nas da reaguju u skladu sa okolnostima, mi smo se svakodnevno borili i trudili da sačuvamo zdravlje naših pacijenata. Sada smo se vratili u normalan režim rada, to je hirurgija kojom smo se bavili pre koronavirusa”, priča glavna medicinska sestra za Nova.rs.

Nataša Bogunović. Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ona kaže da su pacijenti koji imaju hronične i teške bolesti dosta trpeli zbog takve situacije.

„Dosta su bili oštećeni pacijenti sa teškim dijagnozama poput karcinoma. Veliki broj operacije je urađen nakon povratka u kovid sistem poput intervencijama vezane za štitnu žlezdu, laparaskopskih operacije… Mogu vam reći sa lične I profesionalne strane da je to za nas bio najvažniji dan, svi smo se radovali, ali nismo mogli da pretpostavimo da toliki broj pacijenata čeka na intervenciju“, nastavlja sestra Nataša.

Bogunović ističe da su svaki drugi dan hitna služba, te da nakon povratka na stari sistem svaki dan stižu zakazani pacijenti, ali i oni u hitnom stanju.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Bolnica je puna i radimo punim kapacitetom. Ako pogledate kroz gastroskopije i kolonoskopije za dva meseca urađeno je skoro 400 pregleda, što je negde broj za godinu dana. Ne bih znala tačno koliki broj ljudi čeka, ali evidentno je on veliki. Mi smo iz pune hirurgije ušli u kovid režim”, kaže ona i dodaje:

“Situacija sa koronom svakako da je uticala na tok bolesti pacijenata. Kako je išao tok bolesti, tako su bila i pogoršanja, što je teže za zahvate i operacije. Mi sada imamo više mogućnosti da ih zbrinemo i da im u tim početnim fazama pomognemo. Nadam se da u narednom periodu neće biti veliki broj obolelih, da će biti više vakcinisanih, što će se odraziti I na našu bolnicu, naravno”, rekla je doktorka.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nakon razgovara sa vedrom sestrom Natašom Bogunović, posetili smo i odeljenja ove ustanove. Kao što je sestra Nataša rekla, bolnica je puna i sami smo se uverili u to.

Najpre smo svratili na prvi sprat bolnice gde smo posetili Centar za zapaljenske bolesti kroz koji je prošlo više od 100 pacijenata. Dočekale su nas vedre sestre, koji su stidljivo gledale ka našim objektivima. Na ovom odeljenju je zaista puno pacijenata, ali ne sumnjamo da su oni u pravim rukama.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

 

Od koronarnom odeljenju, gde se zbrinjavaju i postkoronarni pacijenti trenutno se nalazi 21 pacijent, dok se na odeljenju intenzivne nege nalazi 15 pacijenata. Na internom odeljenju ima 210 pacijenata.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

 

Što se tiče intenzivne nege, situacija je ovde dramatičnija nego na drugim odeljenjima budući da ovde dolaze pacijenti u najtežem stanju. Razgovarali smo se sa anesteziolozima i hirurzima, a jedan anesteziolog nam je rekao da im je „svanulo kad su izašli iz kovid zone“.

 

Ono što je sigurno jeste da će oni imati sve više posla, budući da su pojedini pacijenti mesecima čekali da dođu na red za operaciju. Nadamo se da će bolnica do daljeg ostati u ne kovid režimu i da reči poput „talasa virusa“, „kovid“ „izolacija“ i slično zauvek ostati uspomena za vredne medicinare KBC „Dragiša Mišović“.

Bonus video: Virus zapadnog Nila komarci Srbija strah

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar