Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Nakon konferencije za medije koju je Marinika Tepić danas održala u Kostolcu, povodom ekološkog i zdravstvenog ugrožavanja stanovništva, naši reporteri razgovarali su sa stanovnicima ovog mesta, koji su poručili da je zagađenje vazduha u Kostolcu do te mere visoko da ne mogu da funkcionišu normalno, te da pepeo pada na domaćinstva, ljude i sve što ih okružuje.

„Ovde se oseća zagađenje svakog dana, 365 dana u godini. Ne postoji ni jedan dan kada nismo pod udarom pepela ili dima, to je sve zbog termoelektrane i zbog pepelišta koje se skladišti u Kostolcu, jedno se nalazi duž celog rečnog korita Dunava, drugo se nalazi u starom kopu Ćirikovac. Kada god duva neki iole jači vetar mi ovde dišemo pepeo, to izgleda užasno haotično, ne vidi se prst pred okom i pepeo bude svuda oko nas. Taj pepeo pada na domaćinstva, na životinje, na ljude, na sve što nas okružuje“, rekla je Maja za Nova.rs.

Na njenu priču se slikovito nadovezala Snežana, koja je nam je otkrila da su u Kostolcu posekli jedino što je moglo barem malo da im pomogne.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Toliko pepela pada da ljudi ovde ne prostiru veš napolje, jer se veš skroz isprlja i mora opet na pranje. Ja dolazim iz Požarevca svaki dan ovde na posao i mnogo puta se vidi taj pepeo iz daljine u vazduhu, ne samo što se oseća, već se to i vidi golim okom. Pre jedno godinu dana posekli su sva stabla u ovim ulicama ovde, a to su bila zdrava stabla. Nikome nije jasno zašto su to uradili, slika je bila krajnje tužna. Priča se da se tu radi o nekoj malverzaciju, jer sada kao pošumljavaju, a ovde svuda gde su parkirani automobili sve su bila velika zdrava stabla“, rekla je Snežana.

Pročitajte još...

U Kostolcu postoje dva postrojenja temroleketrane, pepelište, površinski kop, ali izgleda da to sve nisu dovoljni zagađivači u ovom mestu.

„Investitor hoće da pravi postrojenje za spaljivanje guma i plastike ovde. Mi smo napravili peticiju, do sada smo skupili više od 1500 potpisa naših sugrađana i još je u toku skupljanje potpisa. Pokušaćemo da izvršimo svaki mogući građanski pritisak da se to ne desi. Godpodin Predrag Brajović je predstavnik investitora koji želi ovde da pravi postrojenje za spaljivanje guma i to je nama najavljeno preko medija. Najavili su da će gradnja uskoro početi, ali od toga nema ništa jer ćemo mi i fizički da se suprotstavimo i na taj način ćemo blokirati da se uopšte uđe na tu parcelu. To je mesto uz sam Dunav, a prema urbanističkim planovima predviđeno je da to mesto bude za turizam, rekreaciju i objekte sportske namene, a nikako za objekte ovakve namene kakve oni žele“, ispričao je Arsenije Savić za Nova.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar