Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Inicijativa Kreni-promeni postavila je sinoć u Čuburskom parku novi bilbord sa pamučnim plućima koja bi trebalo da pokažu koliko je vazduh u Beogradu zagađen. Na ovaj potez su se odlučili nakon što je ukraden bilbord iste namene postavljen ispred Doma omladine, a inicijativa gotovo mesec dana nakon krađe nije uspela da dobije dozvolu za postavljanje novog.

Inicijativa Kreni-promeni postavila je 27. februara ispred Doma omladine bilbord sa velikim pamučnim plućima kako bi ustanovili kada će ona pocrneti. Međutim, već nakon tri dana, pluća koja su počela da menjaju boju, misterizono su nestala.

Nestanak je prijavljen MUP-u a snimak sa sigurnosnih kamera pokazao je da su četiri vozila Gradske čistoće i 10 radnika sklonila bilbord, saopšteno je iz Kreni-pormeni čiji su pravni zastupnici podneli i krivične prijave.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Dok se tražio krivac, pripremljen je nov, istovetan bilobord.

„Nakon što smo podneli zahtev za postavljanje istovetnog biloborda na isto mesto, mi smo od Sekretarijata za saobraćaj dobili zahtev da kontaktiramo Krizni štab Beograda, kako bi oni privi dali odobrenje za postaljvanje bilborda, što je apsurdno. To nema nikakve veze sa koronom“, kaže za Nova.rs Marina Pavlić iz inicijative Kreni-promeni.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Objašnjava da su nakon skoro tri nedelja čekanja da dobiju dozvolu za postavljanje bilborda ispred Doma omladine shvatili da moraju da promene strategiju.

Povezane vesti:

„Rešili smo da prevaziđemo taj izazov tako što smo iznajmili drugi zvaničan bilbord oko koga ne mogu da prave problem“, kaže. Napominje da su prvi zahtev poslali još početkom februra kada je zagađenje bilo veće nego sad, ali da svakako i sad očekuju efekat.

„Hteli smo da istrajemo u borbi i pokažemo da građani neće da stanu i kad su sabotirani“, poručuje i poziva građane da prate izgled bilborda u Čuburskom parku.

Podseća da su pamučna pluća deo inicijative “Rešenje za zagađenje” čiji je cilj da se sredstva iz budžeta odvojena za subvenciju električnih i hibridnih automobila preusmere na zamenu privatnih kotlarnica iz kojih nastaje naveći deo PM čestica, koje najviše štete našem zdravlju.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar