Foto: Kreni-promeni/ZORAN DASIC

Bilbord sa pamučnim plućima, koji su aktivisti grupe građana "Kreni - Promeni" postavili u centru Beograda, kako bi ustanovili za koliko dana će pocrneti, pre nedelju dana je nestao ispred Doma sindikata. Aktivistkinja ovog udruženja Marina Pavlić kaže za Nova.rs da iako je bilbord težak čak 400 kilograma, veliki tri puta tri metra, i nalazi se na mestu koje je pokriveno kamerama, iz MUP-a tvrde da ga ne neko ukrao ali ne znaju ko.

Bilobord sa pamučnim plućima stajao je ispred Doma sindikata čitava tri dana, i taman kad je platno počelo da sivi, iznenada je nestao.

“Ono što smo do sad saznali je da je bilbord ukraden, a da je počinilac nepoznat”, kaže Pavlić i objašnjava:

“U srednu smo otišli do  MUP-a da prijavimo nestanak i oni su se obavezali da će da urade sve što je u njihovoj moći. Juče sam zatim dobila potvrudu da je MUP podneo zahtev tužilaštvu i sad čekaj snimke sa sigurnosnih kamera.“

Povezane vesti:

Naglašava da se bilbord nalazio na takvoj lokaciji da ne postoji mogućnost da krađa nije zabeležena kamerama.

“Osim toga, to je objekat koji je težak oko 400 kilograma i veličine 3 puta 3 metara. Nije mogao da bude uklonjen bez nekog kamiona, bez dizalice i da to bude neupadljivo”, poručuje Pavlić.

Dodaje da se zbog toga nada da će onaj ko je to uradio biti pronađen.

“Ako ne budu mogli da nađu nikakve dokaze biće jasno da neko želi da prikrije činjenice o tome šta se desilo”, smatra.

Kaže kako ne može da tvrdi ko stoji iza krađe, ali je verovatno da  je u pitanju neko ko je hteo da prikrije to šta bi pluća rekla.

“Taj bilbord je trebalo da pokaže kakav vazduh udišemo u Beogradu. Bila nam je ideja da to uradimo i u drugim gradovima”, objašnjava.

Kako kaže, pluća su posivela već posle tri dana, ali građani nisu mogli da vide kako bi izgledala posle sedam ili deset dana.

Foto: Kreni-promeni/ZORAN DASIC

Dok čekaju da MUP uradi svoj posao, kako kaže, već su počeli da prave novi bilbord i Sekretarijatu za saobraćaj podneli zahtev za njegovo postavljanje na isto mesto. Iz Sekretarijata se već pet dana niko ne oglašava.

“Želimo da se istina čuje po svaku cenu. Neće nas zaustaviti krađom, ali ćemo nastaviti da od institucija tražimo da se bilbord pronađe”, naglašava.

Bilobord bio deo inicijative za smanjenje broja kućnih ložišta

Pavlić objašnjava da su pamučna pluća postavljena u okviru inicijative “Rešenje za zagađenje”, koju je do sada podržalo više od 51.000 ljudi, a njen cilj je da se sredstva iz budžeta odvojena za subvenciju električnih i hibridnih automobila preusmere na zamenu privatnih kotlarnica.

“Hibridni automobili koštaju od 30 do 60 hiljda evra, a mi smo pojedincima koji imaju sredstva da ih plate davali subvencije od 5.000 evra. Procena je da bi za svaku tu pojedinačnu subvenciju oko pet domaćinstava moglo da zameni kućna ložišta”, kaže.

Objašnjava da je Vlada je u toku prošle godine izdvojila 120 miliona dinara za subvenciju hibridnih automobile, a da je samo šestina tih sredstava potrošena.

Ove godine je za isti cilj opet izdvojeno novih 120 miliona dinara, a „Kreni-promeni“ traži da se ona ovog puta upotrebe za smanjenje broja individualnih kućnih ložišta „iz kojih nastaje oko 75 odsto PM čestica, koje najviše štete našem zdravlju“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram