Bojko Bjelaković i Ivermektin
Bojko Bjelaković i Ivermektin Foto:Screenshot/YouTube/Zona Plus/Shutterstock/HJBC

U najtežem periodu za Srbiju, kada desetine ljudi svakoga dana umre od koronavirusa, lekari-antivakseri, umesto da dobiju otkaze, neometano nastavljaju da rade svoj posao u zdravstvenim ustanovama. Uprkos njihovom javnom protivljenju vakcinaciji i epidemiološkim merama, država ne želi da ih kažnjava. Imena lekara koji su u vajber grupi “Ivermektin”, kao i onih koji su učestvovali na antivakcinalnim protestima, svima su već poznata, osim, izgleda, državnom vrhu, ali i nepostojećem tužilaštvu i nevidljivom sudstvu.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da su lekari, koji su preporučili ili prepisali lek ivermektin već smenjeni sa svojih radnih mesta, ali to nije tačno. Svi ti lekari i dalje rade u zdravstvenim ustanovama, a otkazi se ne spominju. Smenjen je samo doktor Bojko Bjelaković, sa mesta načelnika Odeljenja za kardiologiju na Klinici za pedijatriju u KC Niš, ali on nastavlja da obavlja svoj posao lekara.

Dekan Medicinskog fakulteta, na kojem predaje dr Valentina Arsić Arsenijević jedna od administratorki “Ivermektin” grupe, kaže da će katedre uskoro doneti ekspertsko mišljenje o pojedinim preparatima i lekarima koji ih preporučuju.

„U toku je rad katedri koje treba da daju svoje ekspertsko mišljenje o pojedinim preparatima. Kada to bude urađeno, biće stavljeno na stranicu fakulteta i svi će moći da pročitaju. Kada katedre budu donele ekspertsko mišljenje, onda će biti preduzete i sve eventualne aktivnosti u vezi onih koji se ne ponašaju u skladu sa akademsko-etičkim principima fakulteta i univerziteta” kaže za “Novu”, prof. dr Lazar Davidović, dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Naime, direktori zdravstvenih ustanova, nažalost, nemaju osnov da sankcionišu zaposlene, ukoliko protiv njih nema pismene prijave.

„Ruke su nam vezane i nemamo nikakav osnov da zabranjujemo kolegama da rade sa pacijentima, niti da im delimo otkaze, samo na osnovu toga što su u svoje slobodno vreme propagirali stavove koje ne podržava ustanova u kojoj rade. Oni posle smene u bolnici imaju pravo da pričaju šta žele, i na to niko ne može da utiče. Sa ljudima koji rade kod mene u ustanovi, a zastupaju antivakserske stavove, ne želim ništa da imam, niti sa njima komuniciram, ali ne mogu da ih sankcionišem, dok ne dobijem pismenu prijavu. To je u nadležnosti Ministarstva zdravlja, jer oni jedini mogu ovo da zaustave“ priča direktor jedne zdravstvene ustanove u Beogradu, koji je zamolio da ostane anoniman.

Lekari koji svoj posao obavljaju savesno i po protokolu, smatraju da vlasti u Srbiji, nije u interesu da kažnjava one koji su protiv vakcina i mera, jer su to mahom glasači i članovi vladajuće stranke.

„Ti lekari su tragedija za medicinu, a ovo sve je posledica toga što naša vlast vek igra na kartu ‚zavadi, pa vladaj‘. Nijedan lekar iz vajber grupe Ivermektin, za vreme ove vlasti neće bti procesuiran, niti će trpeti ozbiljne posledice. Samo jedan načelnik je smenjen, a to kako se ponašao je sramota za njega, ali i za ustanovu u kojoj radi i moraju mu oduzeti licencu. Problem je što tužilaštvo i sudstvo ne rade svoj posao jer su pod velikim uticajem politike. Da postupaju po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, imali bi pune ruke posla“ kaže za „Novu“ dr Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta.

On naglašava da su mnogi ranije prijavljivali i profesora Nestorovića, pa Lekarska komora Srbije nije reagovala.

„Oni ne rade svoj posao i beže od odgovornosti. Prva rečenica u Statutu LKS glasi da je ‚Lekarska komora Srbije nezavisna‘. Ipak nikoga nisu pozvali ni na saslušanje, a ti lekari antivakseri ugrožavaju živote građana. Recimo profesorka Valentina Arsić Arsenijević je ranije uređivala časopis Komore, koja je bliska vlastima, i svi su oni nekako povezani. Lončar sa jedne strane daje broj za prijave lekara antivaksera, a onda iste te ljude puštaju da govore na televizijama sa nacionalnom frekvencijom i nikome ne oduzimaju licencu. Država neće da reši problem lekara-antivaksera, i svi su im potezi populistički, samo da se ne naljute birači, odnosno glasači SNS„ kaže dr Panić.

Članovi LKS odgovaraće pred Sudom časti

U saopštenju, koje je objavila Lekarska komora Srbije (LKS), piše da su njihove trenutne aktivnosti usmerene na formiranje slučaja vezanog za vajber grupu, u kojoj se promoviše upotreba leka ivermektin.

„Cilj nam je da utvrdimo identiteta lica, kao i činjenice da li su u pitanju lekari, odnosno da li su u pitanju članovi Lekarske komore Srbije. Zakon o zdravstvenoj zaštiti propisuje da je zabranjeno pružanje zdravstvene zaštite od strane zdravstvenog radnika van zdravstvene ustanove, odnosno privatne prakse. Zakon takođe predviđa dalje da ako zdravstveni radnik postupi u suprotnosti sa ovim zakonom, nadležna komora zdravstvenih radnika mu oduzima licencu. Lekari koji su članovi Lekarske komore Srbije, moći će da odgovaraju pred Sudom časti i Etičkim odborom, a ostali će biti u nadležnosti drugih organa Republike Srbije“ kaže se u saopštenju LKS.

Bonus video: Intervju Lazar Davidović dekan Medicinskog fakulteta

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar