Niš oko sokolovo Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Građani Niša koji su nezadovoljni time kako funkcioniše sistem za kontrolu parkiranja i zaustavljanja "Oko sokolovo" najavili su za sutra u 18,00 časova protest ispred Gradske kuće.

Poziv za protest deli se na društvenim mrežama, a u pozivu se navodi da će od rukovodstva grada biti zatraženo da se u Nišu vozači kažnjavaju tek nakon što se obezbedi dovoljan broj parking mesta, jer, kako navode, u gradu ima 3.500 mesta za parkiranje, a 80.000 registrovanih vozila.

U pozivu za protest se takođe navodi da „Oko sokolovo“ ne bi trebalo da kažnjava vozače koji stanu kolima ispred svoje kuće, dvorišta ili garaže, kao i da se ne plaća parkiranje koje traje kraće od pet minuta. Jedan je od zahteva je i da se reši problem koji imaju preduzetnici, pošto se sada kažnjavaju kada parkiraju ili zaustave vozilo ispred svojih lokala zbog dostavljanja robe.

Dva vozila sa sistemom „Oko sokolovo“ kontrolišu i kažnjavaju učesnike u saobraćaju od avgusta, dok je tokom jula bio period probnog rada.

Prema podacima Komunalne milicije u avgustu je „Oko sokolovo“ evidentiralo bezmalo 3.000 prekršaja. Najčešći prekršaji vozača su parkiranje na trotaoru, na prilazima kućama i stambenim zgradama, na zelenim površinama i na odstojanju manjem od šest metara od raskrsnice.

Obaveštenja o prekršaju stižu preko pošte na kućne adrese vozača. Rok za plaćanje je osam dana i u tom slučaju kazna je 2.500 dinara, a nakon isteka roka 5.000 dinara.

BONUS VIDEO: Beograđanin dobio 15 parking kazni od po 30.000 dinara, šalju ga u zatvor

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare