zagađenje
Niš zagađenje Foto:TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC

Vazduh je u Nišu i Pirotu i ovog popodneva i večeri veoma zagađen, pokazuju merenja kvaliteta vazduha Agencije za zaštitu životne sredine. Nišlije su najzagađeniji vazduh udisale, prema zvaničnim merenjima Agencije, oko 18 sati kada su vrednosti PM10 čestica bile dva i po puta veće od dozvoljene, dok su vrednosti sitnijih, PM2,5 čestica, bile čak četiri puta veće od maksimalno prihvatljive.

U najgoroj – ljubičastoj zoni zagađenja vazduha i ovog dana našli su se Niš i Pirot, a pored ta dva grada na jugu zemlje, vazduh je jako zagađen bio još i u Novom Pazaru.

PROČITAJTE JOŠ

Maksimalna prihvatljiva vrednost PM10 čestica je 90 mg/m3, a njihova vrednost u 18 sati u Nišu je bila čak 232.84 mg/m3. Situacija je nešto bolja bila u 19 sati – 124.65 mg/m3, ali i to je daleko iznad dozvoljene i prihvatljive granice.

Podaci merenja sitnijih, PM2,5 čestica, bili su još gori u 18 sati – 232.23 mg/m3 bile su tada vrednosti, što je više od četiri puta od dozvoljenih (55 mg/m3). Vrednosti su neznatno pale nakon sat vremena na 170.54, što je opet tri puta više od dozvoljenog.

NIšta bolja situacija nije ovog popodneva bila i u Pirotu – vrednosti PM10 (127.81 mg/m3) i PM2,5 (124.65 mg/3) bile su takođe veće od prihvatljivih, što je dovelo i Pirot na neslavnu listu ovog dana, pišu Južne vesti.

Podsetimo, tokom prethodne grejne sezone u više navrata prednjačio je po zagađenju vazduha u zemlji, a u izveštaju državne Agencije za zaštitu životne sredine septembra prošle godine navedeno je da su merenja pokazala da u Nišu ima najviše PM2.5 i PM10 čestica i da su najveći uzročnici zagađenja toplane i individualna ložišta.

Stručnjaci su naveli da ima rešenja za zagađen vazduh, ali da su ovim tempom za primenu nekih mera potrebni vekovi.

Kakav je vazduh u Nišu pokazuju i pamučna pluća koja su postavljena na terasi redakcije Južnih vesti pre dve nedelje i koja su bila čista i bela, a sada su crna.

BONUS VIDEO: Strah od disanja punim plućima – Boje koje nas ubijaju

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar