Foto:Shutterstock

Već šest i po godina od izricanja pravosnažne presude, vođa organizovane kriminalne grupe Ivan Peković na volšeban način odlaže zatvorsku kaznu, a u međuvremenu firma njegove supruge, osnovana samo nekoliko meseci nakon njegovog hapšenja, dobija milionske poslove na državnim tenderima, piše NIN.

Ivan Peković, osuđeni vođa orga­nizovane kriminalne grupe, koja je naručila čuvenu krađu vrednih umetničkih slika u Cirihu, već šest i po godina nakon što je pravosnažno osuđen uspešno izbegava zatvor, a nije sproveden ni postupak za oduzimanje nelegalno stečene nepokretne imo­vine, navodi ovaj nedeljnik.

Za to vreme preduzeće Ika pek, koje se vodi na njegovu suprugu Mariju Peković, dobija milionske poslove na državnim tenderima u Srbiji, saznaje NIN.

Svojevrsni kuriozitet je, piše nedeljnik, da je fir­ma osnovana 26. decembra 2012, nakon što je 11. aprila iste godine Peko­vić – uhapšen. Кod njega i njegovih saradnika nije do danas pronađen deo novca – 1,22 miliona evra, koji su im prikriveni islednici predali 2012. pre hapšenja, da bi ih namamili, kao i 460.000 evra, koliko je 2008. plaćen otkup za jednu sliku. Zbog tog novca, koji nije pronađen, srpsko tužilaš­tvo je blokiralo imovinu Pekovića i tražilo od suda da se sprovede pos­tupak oduzimanja imovine optuženih i da se njenom prodajom nadoknadi nedostajuća suma, ali to do sada nije učinjeno, navodi NIN.

Sumu od 2,8 miliona evra za otkup slike Dečak u crvenom prsluku Pola Sezana zvanično je dala švajcar­ska Fondacija E.G. Buhrle (Emil Georg Birle), koja je bila vlasnica ukrade­nih slika. Novac je preko švajcarskog tužilaštva predala srpskim kolega­ma. Pre toga Fondacija je 2008. pla­tila 460.000 evra za otkup ukradene slike Grof Lepik i njegove ćerke čiji je autor Edgar Dega. Srbija se osra­motila, jer nedostajućih 1,68 mili­ona evra do danas nije nađeno, niti je obeštećena švajcarska fondacija, piše NIN.

U međuvremenu Ika pek je, prema pisanju NIN-a dobio broj­ne poslove od države, a firma je kao podizvođač angažovana i na velikim državnim projektima, pre svega na gradnji auto-puteva. U „Referentnoj listi“, objavljenoj na zvaničnoj in­ternet stranici firme, Ika pek pre­cizira da je sklopio pet poslova od 2018. do 2021. sa dva javna preduzeća beogradske opštine Grocka – sa JP za razvoj opštine Groc­ka i sa Direkcijom za izgradnju opštine Grocka. Ika pek je, dodaje NIN, 2018. sarađivao i sa JКP Beogradske elektrane, od kojih je za „rehabilita­ciju sistema daljinskog grejanja“ nap­latio više od 52 miliona dinara.

Iz „Referentne liste“, u kojoj se na­vodi spisak realizovanih poslova, vidi se da je Ika pek radio i na veli­kim državnim projektima, konkret­no na gradnji auto-puteva, Кoridora 10 i Кoridoru 11. Od 2014. do 2019. firma je angažovana kao podizvođač i po tom osnovu je zaradila milione.

NIN piše da je Ika pek tek 13. oktobra 2021. zvanič­no promenio pretežnu delatnost sa drumskog prevoza tereta na – izgradnju puteva i auto-puteva. Pri tome su za građevinske poslove, koje je Ika pek dobijao, bile neophodne skupe mašine, a sama firma je na svom sajtu objavila da raspolaže „savremenim građevin­skim mašinama i vozilima sa opre­mom visokih tehničkih i tehnološ­kih performansi“.

Nadležni organi nisu ispitali odakle Ika peku novac za te mašine, s obzirom na to da u tom periodu, ni u jednoj godini, bar prema zvanično dostavljenim finansijskim izveštajima, Ika pek nije imao neto dobit veću od 160.000 evra, navodi NIN.

A, upravo zbog toga što je netragom „isparilo“ 1,22 miliona evra, sudija za prethodni postupak je na zahtev tužilaštva još u maju 2012. doneo rešenje o zabrani otuđenja pet stanova, četiri poslovna prostora, dve zgrade i pet katastar­skih parcela u vlasništvu Pekovića.

NIN je proverom u katastru us­tanovio da imovina, za koju je tražena zabrana otuđenja, do danas nije oduzeta Pekovićima.

Za organizovanje kriminalne gru­pe, krađu slika i posedovanje oružja Peković je izbegao i prinudnu napla­tu i zatvor. Jedino je bio u pritvoru, od hapšenja u aprilu 2012. do septembra 2013, kada mu je stavljena nanogvi­ca, koja mu je skinuta 1. januara 2014, kada je Posebno odeljenje Višeg suda (Specijalni sud) donelo osuđujuću pre­sudu i istovremeno mu ukinulo pri­tvor, navodi NIN.

Apelacioni sud je Pekoviću pra­vosnažnom presudom od 6. februara 2015, kojom su samo preinačene kazne nekih od četvorice osuđenih, smanjio kaznu zatvora sa šest godina i tri me­seca na šest godina.

Peković se nije ponovo obreo u zatvoru. U Drugom os­novnom sudu u Beogradu, koji je zadužen za izvršenje kazne, NIN-u je potvrđe­no da je Pekoviću od februara 2015. do aprila 2018. odlazak u zatvor 11 puta odlagan zbog zdravstvenog stanja. U aprilu 2018. prvi put mu je odbijena molba za odlaganje, a kako se zatim nije odazvao pozivu na izdržavanje kazne, 23. jula 2018. naloženo je njegovo pri­vođenje. Nakon što ga policija nije pronašla na poznatim adresama, sud nalaže raspisivanje poternice 28. septembra 2018. Od tada pa do danas je u bekstvu. Prema nepotvrđenim in­formacijama iz potrage, viđen je u Beogradu, navodi se u delu teksta koji objavljuje NIN o ovom slučaju.

BONUS VIDEO – Palilula – ogledno dobro za korupciju

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare