Mladenovac, prekovremeno, prekovremeni
Foto: Shutterstock

Prevare na tenderima su, i pored zakona koji ih regulišu, pojava koja je u Srbiji ustaljena. Konkurencija koje gotovo da nema, vrlo specifični zahtevi i nameštanje tendera u korist kompanija bliskih vlasti, prožimaju se kroz sve afere vezane za javne nabavke, a sagovornik portala Nova.rs, Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih nabavki izdvojio je pet najvećih skandala koja su se dogodile od početka pandemije korona virusa.

Postupak javne nabavnke radova na rekonstukciji objekta Opšte bolnice „Dr Aleksa Savić“ – medicinski centar u Prokuplju

Prema rečima našeg sagovornika, u postupku javne nabavke u prvoj fazi radova, koja se odnosila na ernergetsku sanaciju, podnete su tri ponude, od kojih su dve odbijene kao neprihvatljive.

„Izabrana, zajednička ponuda „Termomont“ Beograd, podneta sa još šest ponuđača u konzorcijumum ocenjena je kao jedina prihvatljiva sa konačnom cenom od čak 818.857.006,9 dinara, odnosno oko 800.000 evra niža u odnosu na vrednost zaključenog ugovora“, objašnjava Dobrašinović.

Naime, naknadno je „otkrivena“ računska greška, pa je ponuđena cena tog ponuđača naglo povećana u toku stručne ocene već podnetih ponuda.

Kako naš sagovornik ističe, sve tri ponude su imale nedostatke zbog kojih je trebalo da budu odbijene, ali je naručilac jednu, i to onu sa najvećom ponuđenom cenom, ocenio kao prihvatljivu.

Tri nabavke Narodne banke Srbije

Na četvrtom mestu ove liste nalazi se afera u koju je umešana Narodna banka Srbije.

Naime, tri nabavke koje je NBS sprovela u 2020. godini, čija je ukupna vrednost 2,16 milijardi dinara, odnosno 18,4 miliona evra, a koje su bez konkurencije dodeljene povezanim licima.

„Ugovor za „aplikativna rešenja za unapređenje deviznog Ii računovodstenog poslovanja i infrastrukturnih dobara sa podrškom“, zaključen je 19. februara, a njegova vrednost bila je 479,2 miliona dinara ili 4,07 miliona evra“, ističe Dobrašinović.

Druga javna nabavka NBS odnosila se na „rešenja za optimizaciju i digitalizaciju administrativno-tehničkih i ključnih poslovnih procesa NBS“, a taj ugovor vredan 725,9 miliona dinara, odnosno 6,17 miliona evra, zaključen je 20. novembra 2020. godine.

Treći, poslednji u nizu ugovora za javnu nabavku, za „transformaciju infrastrukturnih sistema, servisa I platformi za obradu i pohranjivanje podataka“, zaključen je 29. decembra 2020. godine, a njegova vrednost iznosila je 959,9 miliona dinara, ili 8,16 miliona evra.

„Sve tri nabavke sprovedene su u otvorenom postupkui u svakoj je učestvao samo jedan ponuđač“, objašnjava Dobrašinović šta je ovde sporno.

Naime, dobitnik u prvom postupku javne nabavke, vrednom 8,16 miliona evra bio je Smart Investment Group d.o.o. Beograd, dok je dobitnik druge dve nabavke, čija je ukupna vrednost 10,25 miliona evra bilo preduzeće Soft 4 Smart d.o.o.

„Soft 4 Smart osnovan je 31. decembra 2018. godine. Osnivač i jedini vlasnik firme, prema podacima Agencije za privredne registre je Stevan Obradović, čovek u ranim sedamdesetim godinama, a pretežna delatnost firme je računarsko programiranje“, ističe Dobrašinović, dodajući da je direktrka ove firme u trenutku sklapanja ovih poslova bila Maja Jakovljević, koja je osnivač i jedini vlasnik Smart Investment Group d. o. o, firme koja je od NBS u istoj godini dobila posao vredan 8,16 miliona evra.

“Energotehnika Južna Bačka”

Sledeća kompanija umešana u nepravilnosti na tenderima je „Energotehnika Južna Bačka“, koja je u 2019. godini ostvarila ukupni promet od 84 miliona evra, sklapajući poslove gotovo isključivo sa javnim sektorom.

Prema objašnjenju sagovornika našeg portala, promet ove firme u 2017. godini iznosio je 51 milion evra, tako da je za samo dve godine zabeležila rast od neverovatnih 65 procenata.

Prema podacima sa Portala javnih nabavki, „Energotehnika Južna Bačka“ je u 2019. godini, za 261 radni dan, nakon sprovedenih postupaka javnih nabavki, zaključila 337 ugovora sa javnim sektorom.

„Ova firma je apsolutni rekorder po broju zaključenih ugovora u jednom danu. Naime, 14. maja 2019. zaključena su 122 ugovora, a samo nekoliko dana pre toga, 9. maja, ista firma je za jedan dan zaključila 44 ugovora“, ističe Dobrašinović, objašnjavajući da je u samo 22 od 337 postupaka javnih nabavki, nakon kojih je „Energotehnika“ izlazila kao pobednik, učestvovalo dva i više ponuđača. U preostalih 315 nije bilo konkurencije.

JP „Putevi Srbije“

Drugo mesto zauzele su nabavke dobra, usluga i radova od strane JP „Putevi Srbije“, koje je naš sagovornik okarakterisao kao „skandalozne“.

Naime, kada je u pitanju ova nabavka, u iznosu od 51,38 milijardi dinara, nije sproveden postupak javne nabavke, a nisu postjoali razlozi za izuzeće od primene Zakona o javnim nabavkama.

Pobednik: „Korona nabavke“

Na prvo mesto Dobrašinović stavio je kompletnu nabavku lekova, vakcina I medicinske opreme za suzbijanje posledica kovida 19, koje su, kako ističe, „potpuno lišene konkurencije i uvida javnosti“.

BONUS VIDEO Janković, Lalić: Korona je ogolila neravnopravnosti među polovima

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar