Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC; promo EPS; EPA/EFE Andrej Cukic

Jedan od osnovnih razloga zbog čega je proizvodnja uglja u Rudarskom basenu "Kolubara" niža za 30 odsto je to što bager vredan skoro 20 miliona evra, na kom je izbio veliki požar prošle godine, i dalje nije u funkciji.

Jedna od ključnih mašina poznata kao „odlagač 4“ jalovinskog sistema na kopu „Tamnava Zapad“, koja se javnosti urezala u sećanje izjavom bivše ministarke energetike da „Nije Zorana zapalila bager“, van stroja je još od 10. januara prošle godine, kada je kasno uveče buknuo požar, izazvan time što EPS nije na vreme zamenio dotrajalu rolnu na tom bageru. Inače, to je bila peta po redu havarija u sistemu Elektroprivrede Srbije u mesec dana zbog čega je tadašnji direktor preduzeća Milorad Grčić bio prinuđen da podnese ostavku.

Milorad Grčić Foto: Milos Tesic/ATAImages

U pitanju je najmlađa mašina na kopu i nije uobičajeno da se takve stvari dešavaju na novim mašinama.

„Došlo je do istrošenosti rolne na bageru. Rolna je inače deo odlagača koji služi kako bi se traka po njemu kretala, dakle za nošenje tereta. Čim dođe do „zamora materijala“ na rolni ona treba da se promeni. To nije učinjeno i desila se havarija. Nije retka pojava da do kvara dođe, ali je neuobičajeno da se dese ovakve posledice“, rekao je tada Danasu izvor koji je želeo da ne bude imenovan, dodavši da zamenski bager neće moći da u potpunosti zameni „odlagač 4“ u vršenju funkcije jer ima manji kapacitet od njega.

Pokazalo se da je sagovornik bio u pravu jer je upravo nedostatak „odlagača 4“ koji i dalje nije u pogonu jedan od razloga zašto se u Rudarskom basenu „Kolubara“ u ovom trenutku proizvodi manje uglja, i to u nezgodnom trenutku u toku zimske sezone kada je cena struje najskuplja.

Kolubara kop Foto:TANJUG/ JP Elektroprivreda Srbije – Aleksandar Rašin

Upravo zbog toga što ga ne stvara dovoljno iz domaće proizvodnje Srbija je prinuđena da ugalj uvozi čak iz Indonezije. To podrazumeva da za njega mora da plati visoku cenu jer je put uglja iz Indonezije do Srbije dugačak, što podrazumeva visoke troškove transporta. Tokom leta prošle godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je nabavku dva miliona tona uglja iz Indonezije.

Sa druge strane, nadležni u Elektroprivredi Srbije za Danas tvrde da „odlagač 4“ još uvek nije u funkciji ne zbog pukotina na bageru, već da je ta mašina sada „na redovnom remontu“.

„Radovi na sanaciji posledica požara na „odlagaču 4“ na kopu „Tamnava-Zapadno polje“ završeni su u potpunosti 10. decembra, kako je i bilo predviđeno termin planom usvojenim u februaru prošle godine. Od 10. decembra na „odlagaču 4″ u toku su redovne remontne aktivnosti neophodne za sigurniji rad bagera u narednom periodu, koje nemaju veze sa sanacijom požara. Ti remontni poslovi koji se odnose na transportni sistem odlagača nisu mogli biti urađeni dok je trajala sanacija i dok nije vraćena sva oprema na odlagač. Naime, donji stroj odlagača radi se kada je mašina u potpunom balansu, odnosno svi delovi na njoj i ne može da se radi paralelno“, kažu u EPS-u.

Pročitajte još:

Dodaju da je planirano da ti poslovi budu završeni u narednih desetak dana i od 5. do 7. februara očekuje se izvođenje funkcionalnih proba.

„Nakon toga je planiran transport „odlagača 4″ na radnu poziciju i uključivanje u proizvodni sistem. Sve radove na sanaciji posledica požara, remontnim aktivnostima i poslovima unapređenja rada sistema na mašini obavljaju zaposleni ogranka RB Kolubara – OC Metal“,navode iz Elektroprivrede Srbije.

BONUS VIDEO Zorana Mihajlović igra uz Alku Vuicu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar