Budva Crna Gora Foto:Ana Marković/Nova.rs

Građani često zovu upravnike stambenih zajednica zbog buke. Međutim, nije svaka buka ista. Probleme, zbog one u zgradi, uglavnom mogu da reše sami. Ako dolazi spolja, upravnik mora da zove ekološku inspekciju. Ako je iz ugostiteljskih objekata, za to je nadležna Komunalna milicija.

Od kada je, u junu, počela sezona na otvorenom, Sekretarijatu za inspekcijske poslove stigle su dve prijave građana na buku sa koncerata na Tašmajdanu. Iako je dozvoljeno da nivo buke bude kao u kancelariji kad zaposleni razgovaraju, subjektivni osećaj je da su koncerti mnogo glasniji.

Mere zaštite od buke donosi Sekretarijat za zaštitu životne sredine, na osnovu mesta održavanja i trajanja koncerta.

Na stadionu Tašmajdan dozvoljeno je da nivo buke bude kao u kancelariji kad zaposleni razgovaraju, odnosno 50 decibela za dan i veče, a 40 za noć. Isto važi i za Ušće, iako nije u pitanju centar grada.

Samo uz poštovanje tih uslova, koncert može da se održi, a organizator je dužan da se obrati Sekretarijatu radi utvrđivanja mera zaštite od buke najmanje 20 dana ranije. Zvuk se meri dva puta pred koncert, kod prijemnika i na tonskoj probi.

„Veoma važno merenje je kontrolno merenje, koje se vrši u toku samog samog koncerta na kontrolnom mestu. Dakle, ne postoji način da se ne utvrdi da je koncert bio u jačim decibelima, da li je jače uticao na životnu sredinu i naravno na uznemirenje stanovništva“, kaže Jasmina Madžgalj iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Iako je na stadionu Tašmajdan za veče propisan nivo buke od 50 decibela, profesor Bećko Kasalica sa Fizičkog fakulteta kaže da je prosečna jačina zvuka na koncertu na otvorenom oko 100 decibela.

Budva Crna Gora Foto:Ana Marković/Nova.rs

„Stadion Tašmajdan je ceo okružen zgradama i sve zavisi od geometrije, od prostornog rasporeda tih zgrada. Može doći stvarno do toga da pored tog direktnog zvuka imamo i onaj deo koji se odbio i koji se vratio do slušaoca i on će da čuje jače nego da je negde na otvorenom, potpuno otvorenom prostoru, gde nemate okruženje i zgrade“, objašnjava profesor Kasalica.

Ne žale se građani samo na buku sa koncerata. Od februara ove godine Komunalna milicija meri nivo buke u ugostiteljskim objektima.

Do sada je kažnjeno 26 lokala. Za pravno lice kazna je 200.000 dinara, za preduzetnika 100.000, a za odgovorno lice u objektu 50.000 dinara.

Ljiljana Dimitrijević, komunalni inspektor, naglašava da se merenje se vrši 24 časa i da se postupa u skladu sa odlukom o akustičnom zoniranju grada, što znači da komunalna milicija meri buku i za dan i veče i u noćnom periodu.

„Za dan i veče to je period od 6 časova do 22 časa i tada je dozvoljeni nivo buke do 65 decibela. Od 22 časa kreće noćno merenje buke i tada je dozvoljeni nivo decibela 55“, dodaje Dimitrijevićeva.

Sezona koncerata na otvorenom uveliko traje. Oni koji žive u blizini, hteli to ili ne, glasnu muziku slušaće bar do kraja leta.

Među njima sigurno ima ljubitelja muzike i nije cilj da se koncerti ne održavaju već samo da se poštuju propisi.

Jedno je koncert u centru grada, a nešto sasvim drugo, na primer, u Bojčinskoj šumi, piše RTS.

BONUS VIDEO – Nesnosna buka iz lokala tera goste iz Budve

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar