Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Porodica Radović iz Kragujevca, već godinu i po dana nema miran san zbog buke iz kafića koji se nalazi ispod njihovog stana. Oni, isto toliko obilaze i sve nadležne institucije, ali nema pomaka u rešavanju problema. Za naš portal tvrde, da sve službe prebaciju odgovornost sa jednih na druge i da na kraju ‘‘ne znaju ko je nadležan‘‘.

Majka i sin, Gordana i Strahinja Radović, kažu da su upali u ‘‘začarani krug birokratije i sistema‘‘ i da su nemoćni da izađu na kraj s bukom iz kafića,  koji se nalazi bukvalno ispod njihovih kreveta.  

Gordana opisuje da je muzika ‘‘odvrnuta do daske‘‘, da nemaju mira ni radnim danima ni vikendom, da je u lokalu često svirka ‘‘uživo‘‘, od koje im ‘‘zveckaju stvari na policama‘‘, a da  se osim preglasne muzike, gosti kafića u kasnim noćnim satima često svađaju i viču ispred lokala. 

Takva situacija, priča ona, traje od samog otvaranja kafića s kraja 2020.godine.   

‘‘Tu nema spavanja. Ovo traje godinu i po dana i stvarno je prešlo svaku meru. Svima redom smo se žalili, ali problem nije rešen. Došli smo do zida i više nemamo kud‘‘, u očaju priča neispavana Gordana.  

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Njen sin Strahinja, pokazuje hrpu papira i nabraja da su se obraćali mesnoj zajednici, gradskim i republičkim inspekcijama, komunalnoj miliciji, gradonačelniku, ombudsmanu, ali da njihov slučaj ‘‘iz nekog razloga stoji u fioci‘‘. 

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

U početku je, priča on, ‘‘na lep način‘‘ pokušao da reši problem sa vlasnikom kafića, ali i pored njegovih obećanja da će ugraditi zvučnu izolaciju, ništa se nije desilo.  Na kraju mu je, dodaje on, vlasnik odbrusio da ‘‘mora da ima muziku, jer jedino tako može da zaradi i povrati novac uložen u opremanje objekta‘‘. 

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

‘‘Ovo traje 18 meseci, a ne 18 dana. Mi više ne znamo kome da se obratimo. Za naš problem svi znaju, a niko ga ne rešava. Ne mogu da grešim dušu da nije bilo reakcije, izlazile su inspekcije, donele rešenje da vlasnik ukloni te jake zvučnike, pokrenuli su i prekršajni postupak, ali to sve stoji godinu dana. Imam utisak da se sve odugovlači, kako bi ceo slučaj zastareo‘‘, žali se Strahinja. 

Vlasnik kafića prekinuo merenje buke

Naš sagovornik navodi da je ekološka inspekcija izdala nalog  ovlašćenoj službi Instituta za javno zdravlje, da u dva stana porodice Radović, koji se nalaze iznad kafića,  izmeri nivo buke. Međutim, Strahinja navodi da je tokom noćnog merenja, u njegov stan ‘‘upao‘‘ vlasnik kafića i prekinuo ovlašćenog službenika u svom poslu, što je zabeleženo i u zvaničnoj inspekcijskoj dokumentaciji. 

PROČITAJTE JOŠ

Novo merenje nikada nije urađeno, a Strahinja dalje priča da je, tražeći dokaz za nesnosnu buku, u svom telefonu instalirao aplikaciju za merenje buke, ‘‘najbolju koju je našao‘‘, te da, prema tim podacima, prekoračenje iznosi i do 40 decibela.  

‘‘Neka bude da ta aplikacija ‘laže‘  10, pa i 20 decibela, ali i pored toga, prekoračenje  je ogromno, a ne sme da bude ni 0,1.  Prostor za kafić ima oko 50 kvadrata, a unutra su zvučnici jake snage, koji su predviđeni za veće prostore. To je kuća starije gradnje,  koja nema nikakvu izolaciju između prizemlja i sprata, pa ta muzika odzvanja kod nas. Ne znam kako je uopšte mogao da dobije dozvolu da radi kao klub, diskoteka, ili  folkoteka, kako god da se zove. Uglavnom, tu je živa svirka, od koje ne može da se spava‘‘,  negoduje Strahinja. 

Kafić ‘‘Glow‘‘ koji se nalazi u Ulici Save Kovačevića u centru Kragujevca, na društvenim mrežama reklamira se kao nargila bar, ali Radovići tvrde da je to ‘‘samo reklama‘‘.  Svedoče, da muzika i živa svirka traju i do daleko iza ponoći, te da nisu samo oni ugroženi zbog buke, već i stanari iz stambene zgrade preko puta, koji su, priča Gordana, u više navrata, pogodili njene prozore ‘‘gađajući kafić jajima‘‘. 

‘‘Nemam ja ništa protiv da u prizemlju bude kafić, ali da bude sve umereno, ovo je  stvarno nesnosno. Meni su pojedini poznanici predlagali da prodam stan i da ostavim sve i odselim se. Zašto ja da se selim? Ovo je moja dedovina ovde. Ja tražim samo da se poštuje zakon, da se zna neki red i šta može, a šta ne može‘‘, kategorična je Gordana i podseća da je u tom lokalu oduvek bio poslovni prostor, ali da nikada nisu imali probleme kao sad. 

Ne mestu gde se danas nalazi kafić ‘‘Glow‘‘, godinama je bila picerija, a kasnije i butik.  U toj centralnoj gradskoj ulici, gotovo svaka kuća iz predratnog gradskog jezgra,  u prizemlju ima lokal, a uglavnom je reč o menjačnicama, buticima, bankama i kladionicama. Radovići kažu da je ovo prvi put da ceo komšiluk ‘‘ispod prozora‘‘ ima muziku uživo i buku, pa apeluju na nadležne da reše problem. 

Vlasnik  kafića: ‘‘U pitanju je sujeta stanara‘‘

 Zbog pritužbi porodice Radović, naš portal pozvao je i vlasnika kafića. On je u kratkom telefonskom razgovoru rekao da je posredi ‘‘sujeta stanara zbog podele imovine‘‘. 

‘‘Oni su podelii kuću na tri dela i u porodici koja je iznad mene proradila je sujeta. Naslednici lokala su prodali svoj deo i ja sam zakupac prostora od novih vlasnika. Postoje nadležni organi koji će da rešavaju te stvari. Ja poštujem svoje radno vreme i poslujem u granicama koje su određene za kafiće. Nadležni organi rade svoj posao i ja ne bih ništa da komentarišem dok traje postupak‘‘, kratko je za Nova.rs izjavio zakupac prostora.

Krajem prošle godine u Srbiji je usvojen novi Zakon o zaštiti od buke, kojim je između ostalog, nadležnost kontrolisanja buke u ugostiteljskim objektima, sa ekološke inspekcije prešla na komunalnu miliciju. 

Porodica Radović navodi da su rešavanje svog problema započeli prema starom zakonu, te da sada dobijaju usmena obaveštenja da su upali u ‘‘vakuum‘‘ i da će morati, kako kažu, da sačekaju ‘‘obuku komunalnih milicionera za rad sa novom opremom‘‘. 

BONUS VIDEO: Anketa na kragujevačkoj pijaci 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare