Bugojno, Anid Ćušić, nastup, koncert, klub, diskoteka
Anid Ćušić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Od danas Кomunalna milicija počinje sa merenjem i kontrolisanjem nivoa buke u Beogradu. Cilj je, kako kažu da građani imaju miran san. Rajko Šekularac, rukovodilac sektora unutršnje kontrole Кomunalne milicije kaže za RTS da će se buka meriti posebnim aparatom i da tokom dana ona iz ugostiteljskih objekata ne bi smela da pređe 60 decibela. Za prekoračenja su predviđene i kazne.

Rajko Šekularac, rukovodilac sektora unutršnje kontrole Кomunalne milicije izjavio je u Jutarnjem progamu RTS-a da će se buka meriti aparatom, akreditovanim i sofisticiranim uređajem renomiranog danskog proizvođača.

„Način merenja je određen Odlukom o načinu merenja buke gde će se sa referentnih tačaka i mesta ispred objekata meriti buka. U odnosu na prekoračenja će se Кomunalna milicija i ponašati. Ili će izdati prekršajni nalog ili upozoriti lice, ali i najdrastičnije mere – privremeno oduzumati emitere buke, miksete i slično ili inicirati kod inspekcije i zabrana obavljanja delatnosti određenog objekta“, rekao je Šekularac.

Prema njegovim rečima, osnovni preduslov je akustičko zoniranje grada, piše RTS.

„U zavisnosti od toga da li se buka meri danju ili noću ona može da bude od 35 do 60 decibela. Postoji šest zona u odnosu na koje je Grad i podeljen, i shodno tome je zoniranje i izvršeno“, kaže Šekularac.

Preko dana, dodaje, buka ne bi smela da pređe 60, a noću 50 decibela.

„Svakodnevno dobijamo prijave iz te oblasti, a do sada nismo imali normativu i bili smo nemoćni. Mi smo se pripremili za ovo i u pogledu ljudi i u pogledu tehnike. Кomunalni milicioneri su prošli različite obuke da bi danas izašli na teren i reagovali. Apelujem na ugostitelje da sve aktivnosti upodobe pravu građana na normalan i miran san da svoje objekte zvučno izoluju da ne bismo morali da reagujemo“, naveo je Šekularac.

Što se tiče buke iz ugostiteljskog objekta, građani bi, napominje, trebalo da se obrate isključivo Кomunalnoj miliciji.

„Mi svakodnevno primimo na desetine prijava iz oblasti buke. Ovo ovlašćenje se odnosi isključivo na buku iz ugostiteljskih objekata, a ne na buku iz stambenih objekata. To je neki drugi delokrug rada, to nije predmet analize i kontrole Кomunalne milicije u ovom trenutku“, zaključio je Šekularac.

BONUS VIDEO Marko Louis: Želja mi je da radim filmsku muziku

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar