Foto: TANJUG/ RADE PRELIC/bs

Članovi Kriznog štaba Branislav Tiodorović i Darija Kisić Tepavčević za Nova.rs odbacili su kao dezinformacije najave da bi prvog oktobra moglo da bude uvedeno vanredno stanje.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić izjavio je jutros kako poseduje „informaciju da se kao datum (uvođenja vanrednog stanja) pominje 1. oktobar“, kao i da u prilog tome ide „to što su profesor Branislav Todorović pre sedam dana i dr Predrag Kon pre tri dana najavili moguće vanredno stanje“.

 

Darija Kisić Tepavčević Foto:Zoran Mrđa/FoNet

Prof. dr Darija Kisić Tepavčević koja je angažovani član Kriznog štaba odbacila je mogućnost uvođenja vanrednog kriznog štaba prvog dana oktobra.

„Ništa o tome nisam čula to je dezinformacija“, kratko je za Nova.rs rekla dr Darija Kisić Tepavčević.

Branislav Tiodorovic Foto:TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Na pitanje da li se razmatra skorije uvođenje vanrednog stanja i da li je kao mogući datum za to pominjan 1. oktobar, član kriznog štaba, prof. dr Branislav Todorović odgovorio je kratko u SMS poruci:

„To je ortodoksna glupost koju nije niko pominjao osim budala.“

Član kriznog štaba prof. dr Predrag Kon je gostujući na televiziji „Pink“ pre tri dana kazao da je realno očekivanje da će novih mera biti kada zahladni, pa možda i vanredno stanje.

Što po rečima dr. Panića ide u prilog informaciji koju on ima, a koja, kako tvrdi potiče iz pouzdanog izvora.

Povezane vesti:

„To je informacija koju imam već deset dana. I ja sam tu informaciju smatrao netačnom dok prof. dr Tiorodorović i dr Kon nisu izašli sa pominjanjem mogućnosti uvođenja vanrednog stanja, a onda sam počeo da prihvatam da je ta informacija moguća, jer informacija dolazi sa mesta koje nije nebitno i koje bi trebalo da bude obavešteno“, objašnjava Panić i dodaje:

„To je previše slučajnosti da bi ta informacija bila zanemarena.“

Panić kaže kako zbog samog pominjanja mogućnosti uvođenja vanrednog stanja sumnja u to da se krije broj obolelih, krije šta kažu statistički modeli o prognozi, šta će se desiti sa epidemijom i to što zdravstveni radnici ne žele da idu dobrovoljno u kovid ustanove – tamo bi mogli da se legitimno šalju i iz drugih gradova samo ako je proglašeno vanredno stanje.

Epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović rekao je danas za Nova.rs da bi uvođenje vardnog stanja bili besmisleno, kao i da je to bilo nepotrebno i u martu ove godine.

“Nikakvog opravdanja nema za uvođenjem vanrednog stanja. Nije u pitanju opstanak države. Još 19. marta je proglašena epidemija od većeg epidemiološkog značaja. To odgovara vanrednoj situaciji i dovoljno je za efikasnu protivepidemijsku borbu”, rekao je Radovanović.

Vanredno stanje je u Srbiji uvedeno 15. marta i trajalo je do 6. maja.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram