Foto: Arhiva/Ivan Dinić/Nova S

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić izjavio jutros za televiziju NovaS da ima informaciju da je 1. oktobar mogući datum za uvođenje vanrendog stanja. Epidemiolog Zoran Radovanović kaže za Nova.rs kako se nada se to neće dogoditi, jer bi taj potez bio - besmislen.

“Imate sada javljanje koji je broj novoobolelih i preminulih, koji ničim ne bi mogao da ukazuje da profesor Tiodorović pre sedam dana i dr Kon pre tri dana najave moguće vanredno stanje. Ono što mi imamo kao informaciju je da se kao datum pominje 1. oktobar“, rekao je Panić u jutranjem programu NovaS.

Na pitanje da li bi ponovno uvođenje vanrednog stanja u situaciji u kojoj smo juče na dnevnom nivou imali zvanično 30 novoobolelih, profesor Radovanović kratko i jasno kaze – ne.

Povezane vesti:

Epidemiolog smatra da bi uvođenje vanrednog stanja bilo besmisleno i sa više novoobolelih, kao i da je to i u martu bilo nepotrebno.

„Nikakvog opravdanja nema za uvođenjem vanrednog stanja. Nije u pitanju opstanak države“, kaže Radovanović za Nova.rs. Epidemiolog podseća da je još 19. marta proglašena epidemija od većeg epidemiološkog značaja.

„To odgovara vanrednoj situaciji i dovoljno je za efikasnu protivepidemijsku borbu. Tako smo suzbili variolu pre 48 godina“, tvrdi Radovanović.

Profesor je više puta ukazivao na to da uvođenje vanrednog stanja nije neophodno za borbu protiv koronaviurusa.

Tako je početkom marta, komentarišući objavu na Fejsbuku epidemiologa Predraga Kona da „bez vanrednog stanja i mogućnosti direktnih nabavki, na osnovu čitavog mog radnog iskustva kroz ovakve situacije mogli bi ‘da se slikamo'“, rekao da je i Kon nekoliko puta sam tvrdio da struka nije predložila vanredno stanje, već vanrednu situaciju.

“U stvari nema nijedan argument zašto nije bila dovoljna vanredna situacija i zašto je bilo uvedeno vanredno stanje pre nego što je zvanično proglašena epidemija”, rekao je tom prilikom Radovanović za Nova.rs.

Podsetio je i da samo poroglašenje epidemije od većeg epidemiološkog značaja vlastima daje ovlašćenja ista kao i za vreme vanrednog stanja, s razlikom što su po ulicama policajci i komunalna policija, a ne i vojska, koja nije ni pogodna za to.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare