Zoran Đorđević i radnici Pošte Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs/TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Deo radnika "Pošte" mesecima se žalilo na loše uslove rada u ovoj firmi, i tražilo povećanje plate, a juče je njih troje stupilo u štrajk glađu. Uslovi rada su loši, plate niske, a neretki su i politički pritisci. Sa jedne strane imamo očajne radnike, a sa druge rukovodstvo "Pošte" koje je od januara do marta sklopilo sponzorske ugovore "teške" 200.000 evra. Umesto da novac preusmere na radnike, novac je otišao za sponzorisanje "Objektiva", "Napretka" iz Kruševca, Er Srbije...

Troje radnika JP „Pošta Srbije“, Stefan Mitrović, Zoran Pavlović i Srđan Popadić, proveli su proteklu noć u šatoru ispred zgrade Pošte nakon odluke da juče od 12 časova počnu štrajk glađu.

Na ovakav radikalan čin odlučili su se nakon što su mesecima protestovali i uzalud tražili poboljšanje plate i bolje uslove rada. Umesto većih plata i kvalitetnijeg života dočekali su da razapinju šator u centru grada, budući da im je to jedina šansa da se izbore za svoje zahteve.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Dok sa jedne strane „Pošta“ nema novca za veće plate i bolje uslove rada, u kasi itekako ima prostora za finansiranje brojnih projekata u kojima država ima vlasništvo, pa samim tim i interes.

Tako je od 1. januara od 31. marta ove godine „Pošta“ sklopila čak pet sponzorskih ugovora, čija je ukupna vrednost 21.987.000 dinara ili blizu 200.000 evra.

Najviše novca je izdvojeno za Fudbalski klub “Napredak” iz Kruševca – oko 14,2 miliona dinara. Kako piše u izveštaju o poslovanja Pošte za period od januara do kraja marta 2022, taj ugovor je delimično realizovan. Do aprila ove godine Napretku je isplaćeno oko 5,6 miliona dinara, dok će ostatak novca biti isplaćen do kraja 2022.

Po visini sponzorskog ugovora sledi Beogradski festival igre, na čijem čelu je Aja Jung. To udruženje je od Pošte dobilo tri miliona dinara.

Među onima koji su dobili novac od Pošte je i portal Objektiv, koji je na ime sponzorstva sa pomenutim javnim preduzećem prihodovalo 2,16 miliona dinara. Nije poznato kakav je interes rukovodstva te državne kompanije da taj medij blizak vlasti sponzoriše.

Sponzorski ugovor sa Poštom sklopila je i Er Srbija, koja je prethodnih godina neretko dobijala ogromne sume novca iz državnog budžeta. Toj avio kompaniji uplaćeno je oko 1,6 miliona dinara.

Na spisku onih koji su dobili novac od Pošte je i Politika AD. Sudeći po podacima iz izveštaja, Politici je na račun leglo 1,08 miliona dinara.

Bonus video: Trojica radnika pošte štrajkuju glađu satima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare