Oštećenje savskog nasipa koje laicima izgleda kao obična bara ugrožava živote stanovnika Novog Beograda i Bežanije. Oliver Ilić iz Udruženja "Savski nasip" , gostujući u jutarnjem programu NOVA S navodi da su vrhunski eksperti hidrotehnike objasnili da voda u nasipu zahteva radikalnu intervenciju zbog opasnosti da se nasip - uruši.

„Naši eksperti objasnili su da sanacija ovakvog oštećenja zahteva radikalnu intervenciju – skidanje celog sloja nasipa i njegovu ponovnu izgradnju, sloj po sloj, sa nabijanjem materijala“, objašnjava Oliver Ilić za „Probudi se“.

On ističe da pojava bare na nasipu nije slučajna.

„Ovde su provučena creva do nelegalnih splavova. Već smo se ove godine obraćali nadležnima, jer je po članu 282 Krivičnog zakonika ovo krivično delo za šta je predviđena višegodišnja kazna zakona, upravo zbog toga što ovo ne sme da se radi. Jer, preti opasnost da se nasip uruši kod velikih voda i da ceo Novi Bgd bude potopljen“, objašnjava Ilić.

On potvrđuje da se udruženje obratilo nadležnima iz „Srbijavoda“, preduzeću koje je, kako kaže, jedino nadležno da sanira ovaj nasip, kao i vodnoj inspekciji Grada Beograda.

Odgovor, ističe – još nisu dobili.

„Pre par meseci se isto desilo kad je drugi vlasnik prokopavao… Tada su nam nadležni odgovorili da su naredili vlasniku splava da oštećenje sanira. To bi bilo kao kad bi vas neko izbo nožem, a policija ga ne uhapsi već naloži da vas leči onaj koji vas je izbo. To je zabrinjavajuće nepoštovanje zakona i ilustrativan primer da nama vlada mafija“, zaključio je Oliver Ilić, dodajući da je u pitanju – sistemska korupcija.