Užice 25.05.2021. Tito, Dan mladosti, Titov rođendan, rodjendan, spomenik, Jospi Broz Tito
Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Užice koje je bilo jedan od četiri Titova grada u bivšoj Jugoslaviji, pored Titove Kamenice, Titograda i Titovog Velesa, obeležilo je juče, neuporedivo skromnije nego nekada, Titov rođendan, koji je Juga proslavljala kao Dan mladosti. Ovaj grad je bio Titovo Užice od 1946. pa sve do 1991. godine.

Grad Užice, kao jedan od gradova u Evropi sa najviše tragova Drugog svetskog rata, na Trgu partizana, punih 30 godina (1961-1991), dičio se najvećim spomenikom Josipu Brozu Titu, vajara Frana Kršinića. Monolitni bronzani spomenik, figura u stojećem stavu visoka 4,75 metra, teška nekoliko tona, najveći je spomenik Titu, veći je i od onoga u Kumrovcu. Bio je postavljen na zapadnom delu centralnog prostora užičkog Trga partizana.

Trg partizana je popularno mesto okupljanja Užičana. Spomenik Titu, kamene klupe i stepenice bile su do devedesetih posebno mesto okupljanja mladih. Tu „kod Tita“ nalazili su se ljubavni parovi, sedelo se popodne, a i u noću. Dosta generacija je odrastalo sedeći na maršalovoj levoj čizmi, na kojoj se i danas vidi da je bila uglančana do visokog sjaja.

A onda se dogodilo čudo za mnoge Užičane, umesto ponosa Tito je postao sramota pa su ga, oni koji su bili kadri doneti tu odluku, dizalicom premestili u dvorište Narodnog muzeja gde se i danas nalazi, skriven od očiju javnosti. Neki su, kada je spomenik spušten, da bi bio privezan za dizalicu, pljuvali i nogama udarali u glavu spomenika.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Od 1991. pa do danas, podeljena su mišljenja Užičana o tome gde je mesto Titovom spomeniku. S vremena na vreme glasno se raspravlja o tome, da li Tita treba vratiti na trg ili ga ostaviti skrivenog pokraj nekadašnje partizanske fabrike oružja.

Povodom 25.maja, Dana mladosti, delegacije Gradskog odbora SUBNOR-a Užice, Udruženja boraca gradske opštine Sevojno i Gradskog odbora SPS-a Užice, položile su vence kod spomenika Josipa Broza Tita.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare