Foto: Muzej Jugoslavije/Promo

Nekadašnji jugoslovenski praznik Dan mladosti i Titov rođendan biće obeležen specijalnim programom u Muzeju Jugoslavije, u utorak, 25. maja, saopšteno je iz ove institucije.

Dan mladosti, koji se proslavljao do 1988. godine, ujedno i rođendan doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, biće obeležen iz različitih perspektiva, a pred posetiocima će biti kako edukativni, tako  i zabavni sadržaji.

Planirano je otvaranje nove postavke u Kući cveća, održavanje dečje radionice koja će najmlađima približiti muzejski Park skulptura, ali i muzički matine program.

Čitav program u utorak trajaće od 10 do 21 sat, a ulaz je slobodan.

Muzej Jugoslavije Foto: Relja Ivanić/Muzej Jugoslavije/Promo

Pored stalne, posetioci će moći da pogledaju i novu postavku u Kući cveća u okviru koje se prepliću tri narativa koja su se u Jugoslaviji razvijala nakon smrti Tita. Prvi je zvanični, državni, normativni, drugi je narodni, neposredan i ličan, a treći osporavajući. Ukrštanjem ta tri nivoa postavka, čiji je autor Tatomir Toroman, doprinosi boljem razumevanju kompleksnosti socijalističke Jugoslavije, uloge Josipa Broza Tita u njoj, kao i nasleđa.

Kuća cveća Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Radionica „Kada skulpture ožive“, namenjena deci uzrasta od pet do deset godina, biće održana od 16 sati, a 20 skulptura istaknutih jugoslovenskih umetnika, koje se nalaze u muzejskom parku, „oživeće“ uz priče kustoskinja ove institucije.

Park skulptura u Muzeju Jugoslavije Foto: Danilo Mataruga/Muzej Jugoslavije/Promo

Program se završava matine žurkom u Parku skulptura, od 17 časova, kada će publika moći da čuje jugoslovenske obrade svetskih hitova u miksu di-džeja Peđe Radovića, počev od od šlagera, preko eksperimentalne muzike, do i neobičnih zvukova nastalih u elektronskom studiju RTB-a.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar