Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Kiša koja je od sinoć neprestano padala izavala je danas velike probleme za građane Novog Pazara, ali i gradove u okruženju. Nakon što se reka Jošanica izlila u gornjem slivu u novopazarskom naselju Šutenovac, i nakon što se reka Vidrenjak izlila iz svog korita u Tutinu i u svojoj bujici odnela jedan dečiji život, reagovale su sve nadležne opštinske i republičke službe.

Novi Pazar i Tutin obišli su danas i ministri unutrašnjih poslova i odbrane Bratislav Gašić i Miloš Vučević, kao i ministar za omladinu i turizam Husein Memić.

Ministri su najpre obišli naselja u opštini Tutin i Novi Pazar, koja su usled obilnih padavina ugrožena poplavama, i ukazali da je situacija trenutno stabilna, da se reka povukla i da su u toku intervencije za pomoć stanovništvu tokom crpljenja vode iz podruma.

Foto: Printscreen/RTV Novi Pazar

Ministar Gašić kao komandant Republičkog štaba za vanredne situacije i ministar odbrane Vučević su, po nalogu predsednika Aleksandra Vučića, istog trenutka krenuli u obilazak područja zahvaćena poplavama u Novom Pazaru i Tutinu.

„Danas je bilo više intervencija. Situacija u Titinu je teže nego u Novom Pazaru, imali smo izvlačenje jednog auta u kome je bilo dvoje ljudi i čišćenja podruma. Reka se povukla, u ovom trenutku intervenišemo kako bi pomogli građanima Tutina da izvuku vodu iz podruma“, precizirao je ministar Gašić.

Pročitajte još:

Prema njegovim rečima, u Novom Pazaru situacija je takođe pod kontrolom, sve je očišćeno.

„Dolazimo do problema koji su godinama prisutni, posebno u poslednje vreme kada je došlo do klimatskih promena. Problem je što se ne vodi dovoljno računa o rekama, što su one postale mesta za bacanje smeća, zbog čega dolazi do zagušenja i onemogućavanja normalnog toka u slučaju većih padavina“, kazao je Gašić.

Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/ bg

Ministar odbrane Miloš Vučević istakao je da je Vojska Srbije uvek uz svoj narod i u svim teškim situacijama.

„Po naredbi predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije, načelnika Generalštaba, koji je izdao sve potrebne naredbe i uputstva jedinicama Vojske Srbije, kao i u koordinaciji sa ministrom Gašićem, Sektorom za vanredne situacije, jedinicama lokalne samouprave tu smo da pomognemo sve što treba“, rekao je Vučević i dodao da je Novom Pazaru angažovan deo ljudstva i mehanizacije i da je spremna da reaguje i u Tutinu ako bude bilo potrebe.

Pročitajte još:

„Svi smo zajedno tu, bez razlike ko je zadužen za koji resor, sa nama je i ministar turizma i omladine Husein Memić, svi zajedno smo tu da pomognemo građanima“, istakao je Vučević i naglasio da preventivno delovanje zavisi od svih nas i da se moramo odgovorno ponašati, da ne gradimo na mestima na kojima gradnja nije predviđene, kao i da ne bacamo otpad u reke.

Vodostaj reka u Novom Pazaru je izuzetno visok, a dodatne probleme građanima i razloge za brigu donosi i kiša koja je večeras nastavila da pada u ovom gradu ali i u gradovima okruženja kao i na planinama koje okružuju Novi Pazar, pa je razloga za brigu mnogo, imajući u vidu da se sve reke slivaju u Jošanicu i Rašku koje protičku kroz Novi Pazar, a koje u velikim naseljima na obodima grada nisu ukoričena.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Kako je večeras rekao načelnik Generalštaba Vojske Srbije da je „za kratko vreme kiša napravila puno štete“ i da se očekuje porast vodostaja reke Ibar, sve do Kraljeva.

Podsetimo, i u opštini Prijepolje, zbog padavina došlo je podizanja nivoa reke Lim koja je odnela deo ograde sportskih terena u naselju Šarampov, saopštilo je preduzeće Srbijavode.

Oni navode da zbog naglog porasta vodostaja na Trnavskoj reci i rekama Raška i Ibar došlo je do izlivanja vode zbog čega su bili ugroženi stanovništvo i objekti na delu teritorije opštine Raška.

****

BONUS VIDEO: Nabujala reka Jošanica u Novom Pazaru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar