Zavod za transfuziju

Zbog godišnjih odmora poslednjih dana su drastično smanjenje rezerve krvi. Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi Srbije rekla je za RTS da je 306 jedinica krvi prikupljeno tokom vikenda, što je dobar skor. Napominje da je 1.500 je minimalna granica na nedeljnom nivou.

U ovom trenutku potrebne su sve krvne grupe. Zato iz Instituta za transfuziju krvi pozivaju sve koji mogu i žele da daju krv, piše RTS. 

Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi Srbije rekla je za RTS da je 306 jedinica krvi prikupljeno tokom vikenda, što je dobar skor, a manje od 1.300 jedinica tokom protekle nedelje.

Rodićeva napominje da je 1.500 je minimalna granica na nedeljnom nivou.

Poslednjih dana krv najčešće daju krv muškarci srednjih godina, a potkrade se, kako kaže, i po koja dama.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Prošplog utorka je bilo prikupljeno 160. jedinica krvi, što je manje od 300.

„Ako se ne poveća broj prikupljenih jedinica krvi tokom dana moramo čuvati za hitna stanja, a tek onda za organizaciju operativnih programa“, rekla je Rodićeva.

Prema njenim rečima, nevakcinisani građani mogu dati krv. Vakcinisani Fajzerom i Sinofarmom mogu dati krv bez odlaganja, a nakon vakcine Astra-Zenekom i sputnjikom posle dve nedelje od vakcinacije.

Nakon preleženog kovida krv se može dati posle dve nedelje od negativnog testa, a upala pluća „odlaže“ davanje krvi tri meseca.

Podseća da Institut za transfuziju radi od 7 do 19, subotom od 8 do 15. „Danas smo Požarevcu, Smederevu, Barajevu, na Čukarici u autobusu kod Doma zdravlja“, rekla je Rodićeva.

„Pritekli su nam u pomoć prijatelji iz Crvene zvezde. U petak i subotu je velika akcija na stadionu Rajko Mitić, tako da su svi ljubitelji Zvezde pozvani na akciju“, zaključila je Rodićeva.

Da bi neko dao krv potrebno je da bude: zdrav, punoletan i da ima više od 50 kilograma.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar