Foto:MOD

Vojni sindikat Srbije upozorio je da je "zbog loših uslova", Vojsku Srbije (VS) u prethodnih pet godina napustilo "blizu 10.000 obučenih profesionalaca" i da je stanje operativnosti vojske, kada su u pitanju ljudski resursi, "daleko od onog koje državnom vrhu prikazuju vojni zvaničnici". "Vojska je ponižena - samo 25 posto zaposlenih prima prosečnu platu ili nešto iznad proseka", tvrdi, u izjavi za Nova.rs, Novica Antić, predsednik tog sindikata.

Problem je, ističe naš sagovornik, to što odlazi sve veći broj mladih oficira. Ne libe se ni da državi otplate sve godine školovanja kako bi što pre napustili vojnu službu i  uniformu.

„Loši su uslovi rada. Poniženi smo i uniženi Nemamo pravo na regres i topli obrok. prevoz do posla i sa posla nam se ne plača u skadu sa zakonom i onoliko koliko je ralno, nego koliko to odredi poslodvac. To u većini slučajeva nije dovoljno, pa smo  da se plati prevoz u toku meseca, pa odrećeni deo morate da izdvojite od svoje plate“, tvrdi Antić.

Nib uslovi lečenje i zdravstvenog osiguranja nisu idealni, tvrdi naš sagovornik.

„Participaciju za lečenje u vojno-zdravstvenim ustanovama plaćate dvostruko više nego ostali građani“, kiaže prvi čovek Vojnog sindikata Srbije.

Problem je i stambeno pitanje.

Sve ono na šta su ljudi navikli u proteklo vreme, sve one privilegije, dobijanje stanova, više nema toga. Ostala je čast i ljbav prema zemlji“, navodi Antić.

On nas uverava da se prekovremeno radi čak i do 500 sati.

„Iako to zvuči nemoguće, to je zaista tako. Ne plaća se noćni prekovremeni rad“, objašnjava Antić.

Teško se napreduje, tvrdi naš sagovornik – protežiraju se podobni, a ne sposobni.

„Sindikalno delovanje se guši. Izbegava se  pregovaranje o kolektvnom ugovoru za zaposlene u vojsci“, nezadovoljan je Antić.

Istraživanja iz godine u godinu pokazuju da je Vojska institucija koja ima najveće poverenje, pogotovo među mladima. Po svemu sudeći, to nije dovoljno da joj se država oduži kako dolikuje.

Nova.rs se obratila Ministarsvu odbrane kako bi čula njihovu stranu i odgovor. Do objavljivanja ovog teksta nije stigao odgovor i komentar na sve tvrdnje koje je izneo Vojni sindikat Srbije.

Bonus video: Šorti nepotizam

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar