Foto:Privatna arhiva

"Prema našim saznanjima, najviši državni funkcioneri, predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić, posetili su nedavno prostorije Avala Filma na Košutnjaku, gde im je prikazana maketa planirane gradnje na ovom području i bliže predstavili skandalozni projekat betoniranja Košutnjaka", kaže za Nova.rs aktivista Inicijative Ne davimo Beograd Vjekoslav Vuković.

Prema njegovim rečima, tokom pomenute posete se razgovaralo o traženju povoljnog momenta za nastavak uništavanja Košutnjaka i masovne izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa, verovatno nakon gradskih izbora u Beogradu.

„Uprkos tome što su iz vlasti poručili da seče Košutnjaka neće biti i da će gradnja biti obustavljena, sporni urbanistički plan koji upravo ovo omogućava, nikada nije zvanično povučen iz procedure. Svi nadležni funkcioneri, poput gradskog urbaniste Marka Stojčića ili prinudnog upravnika grada Gorana Vesića, svesno su davali nejasne i neodređene izjave u kojima su govorili da se od projekta odustalo, ali ne i od urbanističkog plana koji omogućava gradnju“, napominje naš sagovornik i dodaje da Ne davimo Beograd u okviru “Inicijative za odbranu Košutnjaka” prikupio preko 80 hiljada potpisa podrške za očuvanje ove značajne gradske šume.

„Očigledno je da je naprednjačka vlast ustuknula pred nezadovoljstvom građana i građanki, ali zbog ogromne materijalne koristi koju projekat ovakvog obima nosi, borba za Košutnjak ne samo da nije završena, nego tek počinje. Investitor koji je prvobitno kupio Avala Film pod izgovorom ulaganja u filmsku industriju, za samo 9 miliona evra, planira da na ovom području gradi oko pola miliona kvadrata stambenog i poslovnog prostora i izgradi mali grad za 11 hiljada novih stanovnika. Zarada od ovog posla meri se stotinama miliona evra, a inicijalno ulaganje od samo 9 miliona evra najbolje govori o tome u kojem povlašćenom položaju se nalazi investitor“, kaže Vuković.

Na naše pitanje kakvi su njihovi planovi i šta će preduzeti povodom ovog problema, Vuković je rekao da Ne davimo Beograd već poziva građane i građanke kojima je stalo do Košutnjaka, ali i do naših obala, reka, parkova, spomenika, javnih i prirodnih dobara, sve one koji vole Beograd i ne žele da ga izgube, da im se pridruže i pomognu u, kako je rekao, naporima da smene kriminalnu naprednjačku vlast i kako bi od Beograda zajedno napravili dobar grad za sve.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar